20:13 16.01.2019

Лондонський суд зобов'язав "Нафтогаз" сплатити GBP3 млн судових витрат міноритаріїв "Укрнафти"

3 хв читати
Лондонський суд зобов'язав "Нафтогаз" сплатити GBP3 млн судових витрат міноритаріїв "Укрнафти"

Лондонський міжнародний арбітражний суд (LCIA) в ініційованому трьома компаніями Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова спорі з НАК "Нафтогаз України" про виконання акціонерної угоди "Укрнафта" (SHA) зобов'язав держкомпанію оплатити 75% судових витрат позивачів.

Як зазначено в датованому серединою грудня повідомленні юридичної фірми Fieldfisher, що представляє міноритаріїв "Укрнафти" Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, НАК повинна буде заплатити з власних коштів понад GBP3 млн.

Як зазначають представники позивачів у релізі, таке рішення суд аргументував тим, що "успішної стороною" є "сторона, що виграла розгляд у цілому", оскільки суд відмовився оголосити SHA повністю недійсною або такою, що не має законної сили.

Коментуючи це рішення LCIA, партнери Fieldfisher Саймон Слоан (Simon Sloane) і Арік Асланян (Arik Aslanyan) нагадали, що на початку грудня Високий суд Лондона вирішив скасувати всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського за позовом ПриватБанку. Вони висловили сподівання, що два такі судові вердикти змусять Україну припинити "незаконне та політично мотивоване переслідування" інвестицій І.Коломойського та Г.Боголюбова в Україні.

Водночас "Нафтогаз" раніше зазначав, що LCIA 26 квітня 2018 року скасував дію ключових положень SHA. "Арбітри дійшли висновку, що ключові положення акціонерної угоди між "Нафтогазом" і компаніями Коломойського з корпоративного управління "Укрнафти" є такими, що не підлягають виконанню, оскільки суперечать імперативним нормам корпоративного законодавства України", - зазначили в "Нафтогазі".

Зокрема, скасовано статтю 9 угоди в частині, що стосується обрання голови правління "Укрнафти" з запропонованих міноритаріями кандидатів. Також суд скасував положення, згідно з яким міноритарії номінують 5 з 11 членів наглядової ради "Укрнафти" при кворумі у 8 членів органу.

"Трибунал постановив, що в цілому акціонерна угода є чинною, хоча ключові її положення з корпоративного управління "Укрнафти" є такими, що не підлягають виконанню", - резюмували в НАК.

Як повідомлялося, в січні 2010 року "Нафтогаз" та міноритарні акціонери "Укрнафти" (пов'язані з групою "Приват" компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited, Bordo Managament Limited, Balliotti Enterprises Limited, Renalda Investments Limited) уклали акціонерну угоду, яка, зокрема, визначала процедуру обрання голови та членів правління, а також наглядової ради і необхідного кворуму найбільшої нафтовидобувної компанії країни.

Згідно з документом, голова правління має обиратися із запропонованих міноритаріями кандидатів, а 6 з 11 членів НР та її голова мають номінуватися НАК. При цьому кворум досягався за присутності 8 із 11 членів ради, що на той момент не суперечило закону про акціонерні товариства. У березні 2015 року після внесення змін до цього закону кворум для засідань НР було зменшено до простої більшості голосів.

У червні 2015 року міноритарії "Укрнафти" подали позов до Лондонського арбітражу з вимогою зобов'язати "Нафтогаз" дотримуватися умов акціонерної угоди, навіть попри обмеження прав НАК як контролюючого акціонера порівняно з передбаченими чинним законодавством правами.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА