13:48 17.01.2019

Дані про ВВП Японії опинилися під сумнівом через статистичну помилку

2 хв читати
Дані про ВВП Японії опинилися під сумнівом через статистичну помилку

Невелика помилка вкралася до статистичних даних Японії та привела до масового заниження даних про зарплату у країні з 2004 року, в результаті чого під сумнівом опинилися багато японських індикаторів, включаючи ВВП, пише Financial Times.

Через цю помилку майже 20 млн японців роками недоплачували страховку з безробіття. Ймовірно, тепер працівникам доведеться внести відсутні суми, хоча вони невеликі.

Японська економічна статистика перебуває в кризовому стані, заявив голова комітету зі статистики при уряді країни Кійохіко Нісімура. Економіст, який раніше обіймав посаду заступника керуючого Банку Японії, стверджує, що чиновники не надали комітету розумного пояснення події.

Комітет щодо статистики - свого роду аудитор, перевіряючий і до деякої міри контролює роботу Японського бюро статистики та інших відомств. У четвер у ньому відбулися слухання через виявлену помилку.

Раніше японських фахівців щодо статистики з різних відомств обвинувачували в ненадійності показників, які часто й значним чином переглядаються. І тепер багато експертів вважають, що владі Японії необхідно діяти рішучіше: виявлена помилка показала серйозні структурні недоліки збору даних в Японії.

Статистичну помилку виявив К.Нісімура, вивчаючи щомісячні дані міністерства охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення - одне з джерел інформації для розрахунку ВВП.

Статистики мають збирати відомості про рівень зарплат у кожній компанії з чисельністю штату понад 500 осіб. Але в Токіо було використано метод вибіркового обстеження, що враховує дані лише третини таких компаній. Потім співробітники міністерства екстраполювали їх на всю кількість роботодавців, як якщо б вони опитали всі токійські компанії потрібного розміру. Оскільки в столиці сконцентровано компанії з високим рівнем зарплати, дані про оплату праці в Токіо виявилися дещо заниженими.

Після коригування реальний рівень зарплат у Японії виявився залежно від місяця на 0,3-0,7% вище, ніж повідомлялося раніше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА