10:22 18.01.2019

Голова "Нафтогазу" допускає припинення "Газпромом" транзиту газу через Україну на початку 2020 року

2 хв читати
Голова "Нафтогазу" допускає припинення "Газпромом" транзиту газу через Україну на початку 2020 року

Російська сторона на тристоронніх газових переговорах про умови транзиту територією Україну та імпорту Україною російського газу після 2019 року тягнутиме час до завершення президентських і парламентських виборів в Україні та за відсутності нових договорів може припинити транзит на початку 2020 року, вважає глава правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.

"Моя думка - вони тягнуть час до завершення політичного процесу", - сказав він на прес-конференції в Києві у п'ятницю.

А.Коболєв зазначив, що за умови ведення переговорів про нові контракти протягом усього 2019 роки часу для їх укладення після парламентських виборів буде достатньо, проте варіант припинення транзиту все одно можливий.

"Чи є ймовірність, що "Газпром"відмовиться (від підписання нових контрактів - ІФ) і намагатиметься увійти в період 2020 роки без контракту? - Так, таке вже було. Чи може він відключити транзит? - Може... Це було двічі зроблено: 2006 і 2009 рік. Обидва рази в січні, створюючи шалений тиск як на Європу, так і на Україну", - заявив глава правління "Нафтогазу".

За його словами, для мінімізації негативних наслідків такого варіанту необхідно жорстко обстоювати свою позицію і прозоро проводити переговори, чого не було зроблено. А.Коболєв додав, що необхідно також мати достатні запаси газу, хоча вони були рекордними і на початку 2009 року.

Глава "Нафтогазу" підтвердив проведення 21 січня в Брюсселі чергового раунду тристоронніх переговорів за участю України, Росії і ЄС з питань імпорту та транзиту російського газу через Україну після 2019 року.

"Переговори відбудуться в понеділок в Брюсселі, де українська та російська сторона намагатимуться підписати або обговорити умови тих самих відносин (закладених контрактами 2009 року - ІФ): імпорту газу і транспортування газу після завершення цих контрактів", - сказав він.

А.Коболєв не став розкривати позицій української сторони напередодні переговорів, проте наголосив, що головним завданням є збереження транзиту і підписання контрактів відповідно до європейських правил, що гарантуватиме виплату компенсації в разі відмови "Газпрому" від транзиту договірних обсягів.

"Ми матимемо обсяги, а якщо (вони), не надає, то ми отримуватимемо гроші, якщо російська сторона не виконуватиме своїх зобов'язань", - наголосив глава "Нафтогазу".

А.Коболєв погодився, що публічні заяви прем'єра Володимира Гройсмана про завершення контракту з нинішнім главою правління НАК 22 березня цього року можуть вплинути на результат переговорів. Водночас він наголосив, що готовий до переговорів і закликав поважати українську сторону "в тих особах, які приїхали на переговори", у чому російська сторона раніше вже мала досвід переконатися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА