19:54 21.01.2019

"Нафтогаз" готовий розглядати домовленості про транзит російського газу тільки в разі їх відповідності європейському законодавству

2 хв читати
"Нафтогаз" готовий розглядати домовленості про транзит російського газу тільки в разі їх відповідності європейському законодавству

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв висловив здивування пропозицією російського "Газпрому" продовжити підписаний у 2009 році контракт про транзит російського газу територією України до країн Європи без експертних консультацій.

"Я був здивований пропозицією пана Міллера (голова російського "Газпрому" Олексій Міллер - ІФ) просто взяти і продовжити контракт. На це я можу сказати тільки те, що НАК "Нафтогаз України" готовий розглядати майбутні домовленості або що завгодно тільки в разі їх повної відповідності тому європейському законодавству, яке було імплементовано в Україні", - заявив А.Коболєв журналістам у понеділок у Брюсселі після закінчення тристоронніх переговорів Україна-Росія-Європейська Комісія щодо майбутнього транзиту на політичному рівні.

При цьому він особливо наголосив, що українська сторона вдячна Європейській Комісії, яка підтвердила, що Росія повинна виконувати рішення судів (зокрема рішення Стокгольмського арбітражу), а Україна має повне право подавати нові позови.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що "нині умови абсолютно інші, й наше законодавство відповідає європейському", тому повернення до минулих домовленостей неможливе.

Раніше цього дня в Брюсселі відбувся другий раунд тристоронніх газових переговорів на політичному рівні за участю віце-президента Європейської Комісії Мароша Шефчовича, міністра закордонних справ України П.Клімкіна, голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, виконавчого директора НАК Юрія Вітренка, міністра енергетики Росії Олександра Новака та представників "Газпрому".

Поточний контракт на транзит російського газу через територію України закінчується наприкінці нинішнього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА