10:59 22.01.2019

Для транзиту російського газу до ЄС із 2020 року необхідно укласти два контракти - Зеркаль

2 хв читати
Для транзиту російського газу до ЄС із 2020 року необхідно укласти два контракти - Зеркаль

Для продовження транзиту російського газу до країн Європи з 2020 року оператори газотранспортних систем України та Росії мають укласти два контракти: про технологічну взаємодію та безпосередньо про послуги транспортування газу, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Україна виступає з ЄС єдиним фронтом: від 1 січня 2020 транспортування газу має базуватися на нормах і правилах ЄС. Для цього оператори газотранспортних систем України і Росії мають укласти контракт про технологічну взаємодію (interconnection agreement) на українсько-російському кордоні, як це передбачено нормами ЄС", - написала О.Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook за підсумками тристоронніх газових переговорів за участю України, Росії та Єврокомісії.

Другий контракт, за її словами, має стосуватися власне послуг транспортування газу.

"Цей контракт має визначати обсяги газу та період транспортування. Ціну на ці послуги (тарифи) визначить НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг - ІФ) на основі європейської методології. Тут у нас так само є консенсус з ЄС", - повідомила заступник глави МЗС України.

Вона також зазначила, що наразі рано коментувати пропозицію, зроблену на переговорах 21 січня заступником голови Європейської Комісії з Енергетичного союзу Європейського Союзу Марошем Шефчовичем, щодо обсягів можливого майбутнього транзиту газу, "тому що питання обсягів залежить від різних сценаріїв розвитку ринку ЄС, у тому числі інфраструктури".

"Але пропозиція саме від ЄС і справді, як зазначив Марош, створить гравітацію у тристоронніх переговорах", - наголосила О.Зеркаль.

Водночас, за словами заступника глави МЗС України, російська сторона домагається прощення претензій до "Газпрому" щодо Стокгольмського арбітражу в обмін на продовження дії чинного газового контракту.

"Але наступні консультації треба провести в травні (читай - після президентських виборів). Це майже дослівне цитування російської позиції. Моя думка очевидна - позицію РФ не можна вважати переговорною і якоюсь альтернативою до пропозиції ЄС", - зазначила О.Зеркаль.

Вона ще раз наголосила, що газові контракти між "Нафтогазом " і "Газпромом" від 2009 року "банально не відповідають вимогам українського та європейського законодавства" і блокують інтеграцію України в газовий ринок ЄС, зокрема унеможливлюють завершення анбандлінгу "Нафтогазу".

"Тому сьогоднішні заяви РФ просто неактуальні. Представники РФ свідомі цього, але продовжують свою ірраціональну політику. Наша ж перевага на сьогодні - впровадження норм ЄС в Україні, завершення реформи газового сектору та взаєморозуміння з ЄС з більшості питань", - резюмувала О.Зеркаль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА