12:36 22.01.2019

Січневі платежі за газ розраховані відповідно до закону і підлягають оплаті

3 хв читати
Січневі платежі за газ розраховані відповідно до закону і підлягають оплаті

Платежі за газ для споживачів без індивідуальних лічильників, виставлені облгазами в січні, розраховані відповідно до законодавства, заявив голова громадської ради Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Василь Котко в ефірі "Громадського".

На його думку, платежі, розраховані на підставі норм споживання, встановлених постановою уряду №619 (від 8 червня 1996 року в редакції від 1 жовтня 2014 р.), яка набула чинності замість скасованої №203 (через порушення регламенту), розраховані коректно і споживачам слід їх сплатити.

"У сьогоднішній ситуації, все, що виставлено облгазами, законне. Це законна ціна на газ, законні норми споживання, підтверджені судом. Це абсолютно законні платіжки, і споживачам треба, на мій погляд, за цими платіжками платити", - сказав В.Котко.

Він також додав, що після того, як Кабінет Міністрів затвердить нові норми, споживачам у разі переплати буде здійснено перерахунок.

"Кабінет Міністрів повинен затвердити норми споживання більш-менш нормальні... І тоді облгази будуть змушені і зроблять перерахунок платежів", - сказав голова ради.

Раніше в НАК "Нафтогаз України", коментуючи ситуацію навколо збільшення норм споживання вдвічі-тричі, зазначили, що в цій ситуації, на жаль, згідно з Кодексом газорозподільних систем, будь-яка компанія, що здійснює постачання газу, за відсутності у споживача лічильника зобов'язана застосовувати норми, встановлені Кабміном.

"За незастосування чинних норм до таких компаній застосовуватимуть санкції податкова та інші органи", - наголосили раніше в НАК, закликавши споживачів, які масово отримують платіжки, розраховані на підставі завищених норм споживання, направляти відповідні скарги на урядову гарячу лінію для того, щоб мотивувати Кабмін якнайшвидше встановити "чесні та сучасні норми".

Як повідомлялося, Касаційний адміністративний суд Верховного Суду наприкінці листопада 2018 року скасував дію встановлених постановою Кабміну №203 (яку було прийнято з порушенням регламенту) норм споживання природного газу для побутових споживачів без лічильників. Замість них набули чинності попередні (встановлені постановою уряду №619 від 8 червня 1996 року в редакції від 1 жовтня 2014 року) завищені вдвічі-тричі норми.

Скасованою постановою норми споживання газу були встановлені на рівні 3,3 куб. м на одну людину для домогосподарств із газовою плитою і центральним гарячим водопостачанням (ЦГВ); 5,4 куб. м - із газовою плитою, без ЦГВ і водонагрівача; 10,5 куб. м - із газовою плитою та водонагрівачем. Постановою №619, що знову набула чинності, норми встановлено на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м та 23,6 куб. м на одну людину відповідно.

На підставі різниці між цими нормами клієнти облгаззбутів у грудні 2018 року почали отримувати платіжки з урахуванням заборгованості, що накопичилася за 30 місяців. Проте в облгазах заявили, що сума боргу, нарахована за період дії занижених, на їхню думку, норм була наведена виключно з інформативною метою та не підлягає сплаті. Водночас там наголосили, що подальші рахунки приходитимуть вже з урахуванням підвищених норм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА