20:32 23.01.2019

За участі Порошенка та президента ЄБРР у Давосі уклали угоди між NBT, Total і ЄБРР за проектом "Сиваш"

3 хв читати
За участі Порошенка та президента ЄБРР у Давосі уклали угоди між NBT, Total і ЄБРР за проектом "Сиваш"

За участі президента України Петра Порошенка та президента Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Суми Чакрабарті відбулося укладення угоди між NBT, Total і ЄБРР за проектом вітрової енергетики "Сиваш".

Церемонія укладення угоди відбулася в Давосі в Українському домі перед засіданням Національної інвестиційної ради.

"Прихід (до України - ІФ) NBT, Total показує, що Україна тепер другий за розміром європейський ринок. NBT матиме ще більше проектів, упевнений у цьому. Іноземні інвестори повертаються до України", - сказав під час укладення документа президент ЄБРР.

Глава офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук зазначила, що Total-Eren, дочірня компанія французького енергетичного гіганта Total, виходить на український ринок і разом з нормандською NBT протягом наступних 18 місяців інвестуватиме в будівництво вітрового парку в 250 МВт, інвестуючи в проект більше EUR 350 млн.

"Фінансування проекту в розмірі EUR150 млн здійснюватиме Європейський банк реконструкції і розвитку разом з консорціумом банків. Відповідну угоду сьогодні підписано в Давосі на засіданні Національної інвестиційної ради", - розповіла Ю. Ковалів.

Як повідомлялося, 28 листопада 2018 року, ЄБРР схвалив організацію кредиту на суму до EUR150 млн ТОВ "Сивашенергопром" (Херсонська обл., "дочка" норвезької NBT) для будівництва вітряної електростанції (ВЕС) встановленою потужністю 250 МВт у Херсонській області.

Норвезька NBT у квітні 2018 року купила ТОВ "Сивашенергопром" (оперує вітропарком потужністю близько 3 МВт) і має намір побудувати на суміжних територіях ВЕС встановленою потужністю 250-330 МВт.

У 2006 році Херсонська облдержадміністрація (ОДА) передала недобудовану Сиваську ВЕС у концесію ТОВ "Сивашенергопром" до 2055 року. У 2011 році "Сивашенергопром" уклав договір оренди земельних ділянок площею 12 га, що перебувають під концесією ВЕС, і 1,3 тис. га, призначених для будівництва нових вітряних і сонячних генерувальних потужностей.

На початку вересня 2018 року було укладено договір про реалізацію міжнародного інвестиційного проекту з будівництва ВЕС у Херсонській області за провідної ролі норвезької компанії NBT. Згідно з ним, уже до кінця наступного року уздовж північного узбережжя озера Сиваш буде побудовано 67 вітрових електроустановок. Обсяг інвестицій, передбачений цим договором, становить близько $450 млн.

Про можливості фінансування цього проекту повідомив у листопаді також Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР).

У точці будівництва Сиваської ВЕС є можливість видачі в об'єднану енергосистему України до 600 МВт потужності, оскільки безпосередньо із землевідведення проходять лінії електропередач 220 кВ, 330 кВ. Поруч також розташовується підстанція заводу "Кримський титан".

NBT на сьогодні володіє 49% акцій вітропарку Linxi потужністю 100 МВт і 33% акцій вітропарку Baicheng потужністю 49,5 МВт у Китаї, а також розвиває два проекти ВЕС у Таїланді по 60 МВт із місцевим партнером, забронювало земельну ділянку під майбутню ВЕС у В'єтнамі та шукає привабливі можливості в Албанії.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА