16:08 28.01.2019

Стокгольмський арбітраж розпочав перше засідання за другим спором між "Нафтогазом" і "Газпромом"

2 хв читати

Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма у понеділок розпочав перше засідання у другому транзитному спорі між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" (РФ), повідомив виконавчий директор української компанії Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

"Нафтогаз" у липні 2018 року подав позов до Стокгольмського арбітражу з вимогою переглянути ставку тарифу на транзит з 18 березня 2018 року і відшкодування від "Газпрому" вже близько $ 12,5 млрд. У свою чергу "Газпром" подав позов про розірвання транзитного контракту з НАК, що завершується наприкінці нинішнього року. Арбітраж об'єднав позови в одну справу.

"Нафтогаз" також вимагає компенсувати збитки за невиконання "Газпромом" контракту на поставку газу (зі змінами, внесеними попереднім арбітражем).

Ю.Вітренко раніше пояснював, що компенсації підлягає різниця між переглянутої контрактною ціною (формула, що була змінена попереднім арбітражним судом) і ціною, з якою "Нафтогаз" змушений заміщати поставки газу від "Газпрому" поставками газу з Європи.

При цьому "Нафтогаз" вже заявив про готовність знизити суму претензій до ПАТ "Газпром" з $12,5 млрд до $2 млрд за умови підписання довгострокового контракту на транзит природного газу, що ґрунтується на європейському законодавстві.

Перші судові розгляди між компаніями в Стокгольмі завершилися минулої зими. Арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" $ 4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу в розмірі $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" має доплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА