20:23 28.01.2019

Енергосистема України за 2-3 роки зможе прийняти 700-800 МВт запланованих NBT нових потужностей ВЕС

2 хв читати
Енергосистема України за 2-3 роки зможе прийняти 700-800 МВт запланованих NBT нових потужностей ВЕС

Українській енергетичній системі знадобиться два-три роки, щоб здійснити зміни для прийому додаткових 700-800 МВт вітрових потужностей, про потенціал будівництва яких раніше заявила норвезька компанія NBT, повідомив глава НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук агентству "Інтерфакс-Україна" в Давосі.

"Якщо питати, чи готові ми завтра видати такі технічні умови, то, звичайно, відповідь була б "ні", оскільки практично неможливо зараз на півдні України без істотних трансформацій інфраструктури і зміни структури генеруючих потужностей видавати додаткові потужності великого обсягу", - сказав він.

Водночас Ковальчук зазначив, що NBT заявляла про наміри здійснити такі інвестиції у відновлювану енергетику в Україні протягом найближчих двох-трьох років, і в цьому випадку підключення нових ВДЕ не буде проблемою.

"У рамках заходів, запланованих на найближчі два-три роки, енергосистема зможе прийняти такі додаткові обсяги. Якщо цей інвестор піде відповідно ... існуючим законопроектом про аукціонну модель, буде рухатися нормальними темпами і згідно з відповідною практикою, то до моменту, коли він буде свої проекти реалізовувати, швидше за все, енергосистема України буде готова", - сказав В.Ковальчук.

Він нагадав, що "Укренерго" в рамках проведеної оцінки його генерації визначила всі вузькі місця.

"Коли я кажу про те, що 700-800 і більше МВт нових потужностей вимагають зміни енергосистеми, то, насамперед, мається на увазі не будівництво нових ліній або підстанцій, а зміна в структурі генерації: поява нових балансуючих потужностей, які можуть забезпечити таку кількість малопрогнозованих джерел енергії. Це головне", - підкреслив В.Ковальчук.

За його словами, норвезькі компанії - як NBT, так і інвестуюча в СЕС Scatec Solar - є досвідченими інвесторами і знаходяться в контакті з "Укренерго", зокрема, з ними була запланована зустріч під час візиту українського прем'єра Володимира Гройсмана в понеділок в Осло.

"Для них інформація про готовність прийняти такі потужності відкрита і прозора, відповідно до неї вони прийматимуть свої бізнес-рішення", - зазначив глава "Укренерго".

Як повідомлялося, норвезькі девелопери проектів із відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) NBT, Scatec Solar і Norsk Solar в понеділок в Осло уклали рамкові угоди щодо участі в будівництві СЕС і ВЕС в Україні, повідомило Держагентство України з енергоефективності. За його даними, вони передбачають участь NBT в установці близько 750 МВт ВЕС в Запорізькій області, Scatec Solar - в близько 150 МВт СЕС в Миколаївській області і Norsk Solar - в будівництві СЕС на 9,2 МВТ в Київській області. Потенційний обсяг інвестицій в ці проекти становить близько $ 800 млн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА