11:47 30.01.2019

Кабмін порекомендує "Нафтогазу" забезпечити встановлення лічильників домогосподарствам за рахунок НАК

2 хв читати
Кабмін порекомендує "Нафтогазу" забезпечити встановлення лічильників домогосподарствам за рахунок НАК

Кабінет Міністрів України рекомендуватиме НАК "Нафтогаз України" забезпечити домогосподарства приладами обліку газу за рахунок держпідприємства, повідомив прем'єр-міністр Володомр Гройсман під час засідання в середу.

"У тому рішенні, яке ми сьогодні ухвалимо, буде рекомендація "Нафтогазу України" забезпечити всіх громадян України безкоштовними лічильниками", - сказав він.

За його словами, МЕРТ у фінансовому плані НАК передбачить відповідні кошти.

"Тоді ми точно знатимемо, хто скільки виробляє газу, куди постачає і скільки споживає... Я хочу, щоб у максимально стислі терміни, наскільки це можливо, в кожному домогосподарстві України був газовий лічильник за рахунок "Нафтогазу", а його витрати ми врахуємо в фінансовому плані", - сказав прем'єр.

Раніше НАК "Нафтогаз України" закликав побутових споживачів природного газу без лічильників, які масово отримують платежі, нараховані на підставі завищених норм споживання, направляти відповідні скарги на урядову гарячу лінію.

У НАК вважають, що наявність великої кількості звернень може посприяти оперативному ухваленню Кабінетом Міністрів документа, спрямованого на вирішення ситуації, що склалася навколо норм споживання.

Як повідомлялося, Касаційний адміністративний суд Верховного Суду наприкінці листопада 2018 року скасував дію встановлених постановою Кабміну №203 (яку було прийнято з порушенням регламенту) норм споживання природного газу для побутових споживачів без лічильників. Замість них набули чинності попередні (встановлені постановою уряду №619 від 8 червня 1996 року в редакції від 1 жовтня 2014 року) завищені вдвічі-тричі норми.

Скасованою постановою норми споживання газу було встановлено на рівні 3,3 куб. м на одну людину для домогосподарств із газовою плитою і центральним гарячим водопостачанням (ЦГВ); 5,4 куб. м - із газовою плитою, без ЦГВ і водонагрівача; 10,5 куб. м - із газовою плитою та водонагрівачем. Постановою №619, що знову набула чинності, норми встановлено на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м та 23,6 куб. м на одну людину відповідно.

На підставі різниці між цими нормами клієнти облгаззбутів у грудні 2018 року почали отримувати платіжки з урахуванням заборгованості, що накопичилася за 30 місяців. Проте в облгазах заявили, що сума боргу, нарахована за період дії занижених, на їхню думку, норм була наведена виключно з інформативною метою та не підлягає сплаті. Водночас там наголосили, що подальші рахунки приходитимуть вже з урахуванням підвищених норм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА