11:59 30.01.2019

Уряд поверне знижені норми споживання газу, платити за підвищеними нормами не потрібно

2 хв читати
Уряд поверне знижені норми споживання газу, платити за підвищеними нормами не потрібно

Уряд поверне для споживачів без лічильників знижені норми споживання газу, які було скасовано судовим рішенням наприкінці минулого року, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання уряду в середу.

"Ми повертаємося до тих норм - була 3,3 (куб. м газу на одну особу на місяць - ІФ) буде 3,29 - на 0,1 менше. І в такий спосіб, щоб люди платили згідно зі справедливим обсягом, а не завищеним. Ми на поводу в цьому питанні ні у кого не йтимемо. Ці норми (знижені - ІФ) сьогодні буде затверджено", - сказав він.

Згідно з цим оплачувати платежі, виставлені споживачам без лічильників у січні, відповідно до завищених норм не потрібно.

Як повідомлялося, Касаційний адміністративний суд Верховного Суду наприкінці листопада 2018 року скасував дію встановлених постановою Кабміну №203 (яку було прийнято з порушенням регламенту) норм споживання природного газу для побутових споживачів без лічильників. Замість них набули чинності попередні (встановлені постановою уряду №619 від 8 червня 1996 року в редакції від 1 жовтня 2014 року) завищені вдвічі-тричі норми.

Скасованою постановою норми споживання газу було встановлено на рівні 3,3 куб. м на одну людину для домогосподарств із газовою плитою і центральним гарячим водопостачанням (ЦГВ); 5,4 куб. м - із газовою плитою, без ЦГВ і водонагрівача; 10,5 куб. м - із газовою плитою та водонагрівачем. Постановою №619, що знову набула чинності, норми встановлено на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м та 23,6 куб. м на одну людину відповідно.

На підставі різниці між цими нормами клієнти облгаззбутів у грудні 2018 року почали отримувати платіжки з урахуванням заборгованості, що накопичилася за 30 місяців. Проте в облгазах заявили, що сума боргу, нарахована за період дії занижених, на їхню думку, норм була наведена виключно з інформативною метою та не підлягає сплаті. Водночас там наголосили, що подальші рахунки приходитимуть вже з урахуванням підвищених норм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА