13:28 30.01.2019

Мережеві компанії є одними з найбільш перспективних на ринку - голова ДТЕК

4 хв читати
Мережеві компанії є одними з найбільш перспективних на ринку - голова ДТЕК

ДТЕК, найбільший приватний енергохолдинг України, вважає сегмент енергоринку у вигляді дистрибуції мережевих компаній одним із найбільш перспективних на ринку, заявив генеральний директор енергохолдингу Максим Тімченко агентству "Інтерфакс-Україна" в Давосі, коментуючи оголошені плани щодо купівлі "Київобл-" та "Одесаобленерго".

"Майбутнє не лише енергетики, але й економіки країни залежатиме від того, на якому рівні буде розвинена інфраструктура, включаючи лінії електропередач та мережеве обладнання. Ось тут ми бачимо точку опори своїх інвестицій. І я переконаний, що ці компанії будуть зростати в ціні", - сказав він у кулуарах "Українського сніданку", організованого Фондом Віктора Пінчука.

Як повідомлялося, на початку січня 2019 року "ДТЕК" заявив про намір сконцентрувати 68,2949% акцій АТ "Одесаобленерго" і 93,9978% ПрАТ "Київобленерго", що належать групі VS Energy. Цього самого місяця "ДТЕК Нафтогаз" стала власником 24,99% акцій "Київобленерго" і 16,773013% "Одесаобленерго".

М.Тімченко зазначив, що угоду ще не закрито. "У нас йде процес. Коли ми отримаємо всі необхідні дозволи, тоді можна говорити, що угода відбулася", - зазначив він, уточнивши, що після завершення буде оголошено основні її умови.

"Нафтогазовий бізнес досить прибутковий. Правильне інвестування та знаходження вірних рішень дає змогу нам за рахунок ресурсів "Нафтогазу" інвестувати в придбання наших мережевих активів і активів, в яких ми бачимо майбутні перспективи", - пояснив він появу "ДТЕК Нафтогазу" серед акціонерів зазначених обленерго.

За його словами, ДТЕК розглядатиме можливості додаткових придбань у цьому сегменті ринку, де держава вже заявила про плани приватизувати цього року п'ять обленерго. "Ми дивитимемося на можливості, які з'являються на ринку", - сказав гендиректор.

При цьому він нагадав, що стосовно монопольного законодавства генерація та дистрибуція мають суттєві відмінності. "Мережеву компанію спочатку визначено як природну монополію. Збудовано таку систему контролю регулятора над природними монополіями, що жоден із гравців не ризикне зловживати монопольним становищем", - пояснив М.Тімченко.

Говорячи про поточний стан цього сегмента ринку, голова ДТЕК констатував, що сьогодні ЛЕП й устаткування мережевих компаній у країні недоінвестовані, рівень зносу дуже високий, що вимагає серйозного підходу та зміни ситуації. Він висловив упевненість, що "рано чи пізно" буде змінено схему тарифоутворення - впроваджено принципи стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи).

"Я в це вірю, тому що інвестори мають мати мотивацію знижувати експлуатаційні витрати, активно інвестувати, розвивати мережі. Без зміни правил гри це буде неможливо. Життя показало, що сьогоднішня модель тарифоутворення застаріла: вона не мотивує багато вкладати, а якраз навпаки", - сказав М.Тімченко.

На його думку, перед мережевими компаніями стоять великі та цікаві виклики, у зв'язку з цифровізацією, появою розподіленої генерації, можливістю домогосподарств встановлювати сонячні панелі та системи зберігання та впровадженням в світі інших нових технологій. "У всіх цих прикладах ключову роль відіграють розподільні мережі, мережева компанія - наскільки вона підготовлена та готова відповідати вимогам новим технологій. Тому тут ми бачимо велику перспективу. Я сподіваюся, що реформу буде продовжено, і ми бачимо, як створювати додаткову вартість мережевих компаній", - заявив голова ДТЕК.

Він уточнив, що вже сьогодні понад 50% контактів мережевих компаній холдингу зі споживачем відбуваються через інтернет.

Коментуючи перший етап реформи енергоринку, запущений 1 січня цього року, М.Тімченко зазначив, що анбандлінг і можливість обирати постачальника електроенергії - це приклад, коли конкуренція починає з'являтися в секторі електроенергії.

"Напевно, сьогодні ще рано говорити, наскільки успішно це сталося. Але важливо, що це сталося - це вже чимось успіх. Важливо, що є реальна конкуренція: ми знаємо по тих регіонах, де ми працюємо, що виходять нові компанії та пропонують різні послуги і тарифні плани для споживача", - сказав голова ДТЕК. Він додав, що холдинг також намагається відповідати новому ринковому конкурентному середовищу.

Говорячи про подальші етапи реформи, М.Тімченко серед складнощів назвав питання щодо зведення балансу загалом у країні - завдання, яке перебуває в руках державних регуляторів і таких держкомпаній, як "Укренерго" та "Енергоринок". За його оцінками, з точки зору вторинного законодавства дуже багато зроблено й необхідно віддати належне регулятору, проте з точки зору готовності системи ще залишаються питання.

"Я сподіваюся, що ці складності будуть тимчасовими, і ми прийдемо до системи, яка дасть змогу кожному українцю відчути, що у нього є право вибору, що він може вимагати від постачальника якості та обирати різні режими споживання за тарифом", - заявив глава ДТЕК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА