16:04 31.01.2019

НКРЕКП схвалює ідею встановлення лічильників за кошти "Нафтогазу"

2 хв читати
НКРЕКП схвалює ідею встановлення лічильників за кошти "Нафтогазу"

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП) схвально поставилася до ідеї забезпечити домогосподарства індивідуальними приладами обліку газу за рахунок коштів НАК "Нафтогаз України", заявила голова регуляторного органу Оксана Кривенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Щодо встановлення лічильників за рахунок "Нафтогазу". Закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" передбачає також інші (окрім операторів газорозподільних мереж - ІФ) джерела фінансування. З 2010 року по сьогоднішній день таке фінансування відбувається виключно за кошти тарифу за послуги розподілу природного газу. Тому регулятор схвально ставиться до залучення інших джерел фінансування встановлення лічильників для побутових споживачів. Це зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів", - написала вона.

Згідно з даними НКРЕКП, станом на 1 січня 2019 року 89% споживачів використовують вузли обліку. Без них залишаються абоненти, які використовують природний газ для приготування їжі, - їх у країні налічується 1,3 млн. Серед загальної кількості споживачів природного газу 29% із них користуються субсидіями.

За словами О.Кривенко, за кошти, передбачені тарифом, у 2016-2018 рр. у країні було встановлено 600 тис. лічильників на загальну суму 1,043 млрд грн.

Водночас з огляду на те, що інвестиційні програми ГРС на 2019 рік, в яких враховано кошти для встановлення лічильників, вже затверджені з урахуванням нинішніх тарифів (які не переглядали протягом 2017-2018 рр.), а вартість самого лічильника та його встановлення за два роки зросла, необхідно актуалізувати інформацію про кількість вузлів обліку, які може бути встановлено поточного року за кошти, передбачені тарифами.

Як повідомлялося, Кабмін знизив норми споживання газу та зобов'язав "Нафтогаз" передбачити витрати на встановлення лічильників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА