17:49 31.01.2019

Порошенко підписав закон про прямі закупівлі Міноборони імпортної військової продукції

2 хв читати
Порошенко підписав закон про прямі закупівлі Міноборони імпортної військової продукції

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівель продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом".

Як повідомляється в четвер на сайті президента України, цей документ дасть змогу Міністерству оборони України та Генеральному штабу Збройних сил України закуповувати за кордоном те, що партнери з НАТО готові постачати Україні.

"Збройні сили давно цього чекали, уряд це підтримав, і Верховна Рада зробила рішучий крок", - наголосив П.Порошенко.

Як зазначено, ухвалення закону розширить можливості державних замовників з оборонного замовлення, зменшить витрати на закупівлю продукції, а також, робіт та послуг оборонного призначення за імпортом.

Також запровадження закону сприятиме оптимізації закупівлі за імпортом продукції оборонного призначення для власних потреб державних замовників.

"Закон надає можливість державним замовникам з державного оборонного замовлення безпосередньо здійснювати закупівлю продукції, робіт та послуг оборонного призначення за імпортом, щоб оптимізувати цей процес та пришвидшити процес закупівель за імпортом у разі такої потреби, а також зекономити кошти за рахунок відсутності плати за посередницькі послуги", - йдеться в повідомленні.

Удосконалюється також правове регулювання питань, пов'язаних з офсетними договорами.

Закон визначає, що державні замовники з оборонного замовлення є суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності та суб'єктами здійснення міжнародних передач товарів.

Закон вносить зміни до законів України "Про державне оборонне замовлення", "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання", "Про зовнішньоекономічну діяльність" та Господарського кодексу України.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила цей закон (законопроект №9122) 17 січня 2019 року.

Автор законопроекту, член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник (фракція "Блок Петра Порошенка") зазначив, що в бюджеті США на 2019 рік передбачено $250 млн на українські програми у сфері оборони та безпеки, які передбачають, зокрема, передачу техніки, озброєння та боєприпасів для української армії.

"Критичною умовою реалізації цих витрат є повноваження Міністерства оборони отримувати безпосередньо таку продукцію, без посередництва компаній-спецекспортерів "Укроборнпрому", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА