09:54 01.02.2019

Нічні тарифи на е/е можна отримати, організувавши її погодинний облік шляхом перепрограмування дво- і тризонних лічильників - НКРЕКП

2 хв читати
Нічні тарифи на е/е можна отримати, організувавши її погодинний облік шляхом перепрограмування дво- і тризонних лічильників - НКРЕКП

Усім суб'єктам ринку електроенергії, що втратили можливість оптимізувати витрати на оплату е/е за диференційованими тарифами (у зв'язку з їх скасуванням з 1 січня 2019 року), слід розглянути можливість перепрограмування придатних для цього дво- і тризонних лічильників.

Про такий варіант вирішення проблеми розповіло керівництво Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), наприкінці січня на зустрічі з виконавчим директором Асоціації міст України (АМУ) Олександром Слобожаном, його заступником Ярославом Рабошуком і мером Надвірної (Івано-Франківська обл ) Зіновієм Андрієвичем.

Пропозиція стосується тих споживачів, які не оснащені автоматизованою системою комерційного обліку е/е (АСКОЕ), що дає змогу отримати в постачальників пропозицію ціни е/е, що відповідає графіку споживання (погодинні ціни за січень 2019 року поки не розраховані, однак споживана вночі е/е традиційно завжди дешевше, ніж днем).

Як наголошується в повідомленні АМУ, за попередніми розрахунками, скасування дифтарифів на е/е призведе до додаткових витрат підприємств водопостачання на рівні 150 млн грн на місяць. Для забезпечення зовнішнього освітлення місцевій владі знадобиться додатково 80 млн грн на місяць.

Ще одним наслідком скасування може стати зупинення проектів зі збільшення кількості точок зовнішнього освітлення в населених пунктах і виведення з експлуатації діючих, зазначається в повідомленні АМУ.

Надання додаткових коштів із місцевих бюджетів на зазначені цілі ускладнюється тим, що постанову НКРЕКП №1597 про скасування дифтарифів для непобутових споживачів було затверджено 4 грудня 2018 року, на той час кошториси були вже сформовані та затверджені. Для знайдення коштів необхідно внести до них зміни, пояснюють в АМУ.

Керівництво НКРЕКП, у свою чергу, пояснило, що з упровадженням нового роздрібного ринку ціна продажу е/е формується погодинно, й у разі належного обліку у споживача постачальник може надати йому відповідну комерційну пропозицію.

Водночас, як повідомляє АМУ, на сьогодні такі пропозиції відсутні (це пов'язано з відсутністю в держпідприємства "Енергоринок" коректних даних про відпуск е/е всім споживачам і неможливістю розрахувати рівень цін - ІФ). Через це складно прорахувати вартість системи АСКОЕ, якою не оснащено більшість систем міського освітлення. Крім того, впровадження такого обліку потребує багато часу - на пошук додаткових коштів у бюджеті, проведення тендерів та монтаж.

Керівництво НКРЕКП повідомило на зустрічі, що комісія має намір проаналізувати вплив скасування дифтарифів і за необхідності підготувати пропозиції у вигляді проектів нормативних актів щодо врегулювання проблем, порушених представниками місцевої влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА