16:13 01.02.2019

Франція виділила Україні грант EUR560 тис. на будівництво пілотної energy storage

3 хв читати
Франція виділила Україні грант EUR560 тис. на будівництво пілотної energy storage

Міністерство економіки та фінансів Франції виділило Україні грант EUR560 тис. для фінансування спільного проекту НЕК "Укренерго" і RTE International щодо реалізації першої в Україні системи energy storage, повідомила прес-служба українського підприємства.

За її даними, в найближчі півроку заплановано реалізацію RTE International першого етапу проекту - техніко-економічного обґрунтування й технічних завдань для подальших робіт. На другому етапі буде визначено можливу вартість, створено модель майбутньої системи зберігання та дорожню карту з переліком усіх необхідних заходів для здійснення спільного проекту.

У НЕК зазначають, що проект має велике значення для майбутнього розвитку української енергетики та інтеграції вітчизняної енергосистеми з енергосистемою континентальної Європи, оскільки однією з вимог є забезпечення необхідного обсягу первинного регулювання частоти.

Крім того, протягом останніх кількох років в Україні спостерігається збільшення обсягів виробництва вітрової та сонячної генерації, що потребують будівництва додаткових високоманеврових потужностей, що відповідають екологічним вимогам європейських країн.

"Початок співпраці з компанією RTE - провідним гравцем європейського ринку, реалізація складного та інноваційного проекту energy storage - це суттєвий крок на шляху нашої європейської інтеграції та посилення енергетичної безпеки України", - зазначив глава НЕК Всеволод Ковальчук.

"RTE International надасть консультаційну підтримку для розвитку української енергосистеми відповідно до найкращих міжнародних стандартів. Також ми залучатимемо до співпраці лідерів у сфері енергонакопичувальних технологій - французькі компанії Saft, Blue solutions, Clean Horizon і Entech", - додав керівник RTE-International Ніколя Бреам.

Раніше в "Укренерго" заявляли, що розглядається три варіанти будівництва energy storage. Перший - із розташуванням 200 МВт в одному місці, другий - у декількох місцях із поділом на 4-5 частин, третій - із децентралізованим розташуванням декількох десятків блоків малої потужності. Останній варіант може передбачати розміщення energy storage уздовж центральних автотранспортних магістралей (Київ-Львів-держкордон, Київ-Харків, Київ-Дніпро, Київ-Одеса-держкордон) паралельно зі створенням мережі зарядних станцій для електромобілів.

Як повідомлялося, об'єднана енергосистема (ОЕС) України сьогодні може прийняти ще до 3 ГВт нових потужностей сонячних і вітряних електростанцій (СЕС і ВЕС) без ризику розбалансування і серйозних змін у своїй структурі.

В умовах стрімкого розвитку ВДЕ необхідно будівництво 2,5 ГВт високоманеврових балансувальних потужностей (акумуляторних або газопоршневих станцій) в Україні до 2025 року. Вартість зведення таких потужностей – майже 55 млрд грн. Швидкодіючі маневрені потужності мають покривати 30% встановленої потужності ВДЕ.

Якщо Україна не побудує високоманеврені потужності, то за зростання частки ВДЕ їй доведеться обмежувати вироблення АЕС (працюють у базовому режимі) і підвищувати частку вугільних ТЕС (здатних до маневрування) - це підніме загальну вартість електроенергії, що генерується, в 1,6 раза.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, але буде перетворено в закрите акціонерне товариство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА