17:01 01.02.2019

ЄС запровадив остаточні захисні заходи на сталеву продукцію: Україна і далі постачатиме металопродукцію - МЕРТ

3 хв читати
ЄС запровадив остаточні захисні заходи на сталеву продукцію: Україна і далі постачатиме металопродукцію - МЕРТ

Єврокомісія оприлюднила повідомлення про запровадження остаточних захисних заходів щодо імпорту металопродукції в Євросоюз, які набувають чинності 2 лютого 2019 року, повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України на сайті в п'ятницю.

Згідно з документом, ЄС запроваджує захисні заходи у формі індивідуальних і глобальних тарифних квот для всіх країн. Після вичерпання квоти до імпорту сталевої продукції застосовуватиметься мито в розмірі 25%.

При цьому уточнюється, що захисні заходи діятимуть три роки, включно з періодом дії попередніх заходів, тобто остаточні заходи діятимуть із 2 лютого 2019 року по 30 червня 2021 року. Глобальні квоти виділятимуть на квартальній основі, індивідуальні - на річній.

Водночас квартальний залишок глобальної квоти переходитиме на наступний квартал у рамках одного річного періоду. При цьому передбачено, що країни, які вичерпають свої індивідуальні квоти, зможуть продовжувати свої поставки без сплати мита в рамках залишку глобальної квоти в останньому кварталі річного періоду.

Під дію захисних заходів підпадають 26 категорій металопродукції. При цьому товари походженням з України підпадають під тарифні квоти за 14 товарними групами.

Як наголошується в прес-релізі, МЕРТ домоглося виключення України з-під дії захисних заходів за 12 товарними категоріями.

Разом з українськими виробниками МЕРТ активно брало участь у розслідуванні. Так, були підготовлені та подані на розгляд ЄК позиційні матеріали та коментарі української сторони. Представники міністерства відстоювали інтереси країни під час слухань у рамках розслідування, а також на підставі ст. 42 Угоди про асоціацію Україна-ЄС Єврокомісія провела окремі додаткові консультації з представниками МЕРТ. У результаті Україна отримала індивідуальні квоти за 12 категоріями товарів. У їх рамках країна постачатиме продукцію на умовах, визначених угодою про асоціацію Україна-ЄС. Індивідуальні квоти України відповідають історичним обсягам поставок, враховуючи при цьому зростання попиту в країнах ЄС, констатує міністерство.

За двома товарними категоріями товари з України ввозитимуть до ЄС у рамках глобальної квоти (труби для газопроводів і гарячекатаний плоский прокат).

Згідно з оцінками МЕРТ, враховуючи застосування Європейським Союзом захисних заходів у такій формі, тепер за значною кількістю категорій товарів не очікується значного негативного впливу на обсяги поставок до країн ЄС. Так, застосування попередніх заходів (з 19 липня 2018 р. по 1 лютого 2019 р.) майже не вплинуло на обсяги поставок української продукції на ринок ЄС. Українську металопродукцію і далі експортували до країн ЄС у традиційних обсягах, при цьому за деякими товарними позиціями було зафіксовано зростання обсягів постачання.

У повідомленні наведено квоти на постачання української продукції до ЄС.

У свою чергу об'єднання "Укрметалургпром" уточнює, що 31 січня 2019 року голова Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер затвердив положення №2019/159, що визначає порядок дії спеціальних захисних заходів щодо імпорту металопрокату незалежно від країни походження та експорту на митну територію ЄС. Вони набувають чинності з 2 лютого 2019 року і діятимуть до 30 червня 2021 року. Із 28 категорій (груп) заходи поширюються на 26 категорій. Групи 11 (текстуровані електротехнічні сталі) та 23 (підшипникові труби) під дію захисного заходу не підпадають.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА