12:12 02.02.2019

Більше ніж половина середніх і невеликих банків незадовільно пройшли оцінку SREP - НБУ

2 хв читати
Більше ніж половина середніх і невеликих банків незадовільно пройшли оцінку SREP - НБУ

Більше ніж половина середніх і невеликих банків незадовільно пройшли оцінку SREP - НБУ

Київ. 2 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України майже завершив оцінку банків в рамках SREP (Supervisory Review and Evaluation Process) і у більше ніж половини із 40 середніх і невеликих банків оцінки виявилися незадовільними, повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова під час робочої зустрічі Клубу невеликих банків Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

"На жаль, серед 40 середніх і невеликих банків – більш ніж у 20 фінустанов оцінки виявилися незадовільними. Наразі основною проблемою для невеликих банків залишається відсутність стратегії розвитку і як результат - нежиттєздатність бізнес-моделі", – цитує її слова прес-служба НБУ.

К.Рожкова додала, що ще одним важливим питанням є джерело коштів для підтримки капіталу банку.

За її словами, по завершенні оцінки регулятор з кожним банком окремо обговорить стратегію і бачення подальшої роботи у фінансовому секторі.

Перший заступник голови НБУ зазначила, що сьогодні фінансовий сектор стає все більш технологічним, і деякі небанківські установи завдяки впровадженню новітніх технологічних рішень пропонують клієнтам доступні сервіси.

"Для тих невеликих банків, які не мають стратегії і бачення подальшого розвитку, є три основні шляхи: робота з підвищення ефективності бізнес-моделі, консолідація та злиття з іншими банками або добровільна відмова від банківської ліцензії", - зазначила К.Рожкова.

Вона нагадала, що оцінка банків в рамках SREP була здійснена в минулому році за новою методологією, яка в майбутньому буде вдосконалюватися, наближаючись до європейських стандартів. Сьогодні ця оцінка включає аналіз чотирьох основних компонентів: життєздатності і стійкості бізнес-моделі, якості корпоративного управління, ризиків капіталу і ризиків ліквідності.

Як повідомлялося, за 2018 рік кількість діючих банків в Україні скоротилася з 82 до 77, тоді як на початок 2017 року їх було 96, а на початок 2016 року – 117.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА