14:18 05.02.2019

Нові норми споживання газу не обґрунтовані та розбалансують систему газопостачання на 0,4 млрд куб - Асоціація газового ринку України

2 хв читати
Нові норми споживання газу не обґрунтовані та розбалансують систему газопостачання на 0,4 млрд куб - Асоціація газового ринку України

Газопостачальні компанії вважають необґрунтованими норми споживання газу для споживачів без лічильників, затверджені Кабінетом Міністрів наприкінці січня, їхнє застосування призведе до розбалансування системи газопостачання на 383 млн куб. м газу на рік.

Про це заявив голова Асоціації газового ринку України (АГРУ) Денис Сенектутов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок за участю керівників ТОВ "Харківгаз Збут", "Дніпропетровськгаз Збут", "Миколаївгаз Збут" і "Закарпатгаз Збут".

"Запитання, хто за це заплатить і за якою ціною", - задався запитанням Д.Сенектутов, зазначивши, що самим газзбутам або операторам газових мереж доведеться оплачувати цей обсяг як технологічний газ за ринковою ціною – майже 15 грн за кубометр.

Голова профільної асоціації нагадав, що дослідження норм споживання газу за останні 10 років здійснювалися всього тричі. Останнє дослідження виконало ТОВ "УкрНДІінжпроект" у 2015 році, доповнивши його в 2018 року даними обліку 512 тис. абонентів у багатоквартирних будинках, оснащених загальнобудинковими лічильниками. За результатами було отримано дані - 6,64 куб. м на домогосподарство із газовою плитою, що вдвічі вище затверджених Кабміном, повідомив Д.Сенектутов.

Як повідомлялося, Касаційний адміністративний суд Верховного Суду наприкінці листопада 2018 року скасував дію встановлених постановою Кабміну №203 (яку було ухвалено з порушенням регламенту) норм споживання природного газу для побутових споживачів без лічильників. Замість них набули чинності попередні (встановлені постановою уряду №619 від 8 червня 1996 року в редакції від 1 жовтня 2014 року) - на рівні 9,8 куб. м на одну людину для домогосподарств із газовою плитою та централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ), 18,3 куб. м - із газовою плитою, без ЦГВ і водонагрівача і 23,6 куб. м - із газовою плитою та водонагрівачем.

На засіданні 31 січня Кабмін повернув знижені норми споживання газу для побутових споживачів без лічильників. Нові норми споживання було встановлено на рівні 3,29 куб. м на одну людину для домогосподарств із газовою плитою та централізованим гарячим водопостачанням (ЦГВ); 5,39 куб. м - із газовою плитою, без ЦГВ і водонагрівача; 10,49 куб. м - із газовою плитою та водонагрівачем. Постанову поки що офіційно не опубліковано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА