13:48 06.02.2019

Набуття чинності законом про валюту передбачає зняття понад 20 обмежень - НБУ

3 хв читати
Набуття чинності законом про валюту передбачає зняття понад 20 обмежень - НБУ

Набуття із 7 лютого 2019 року чинності законом "Про валюту і валютні операції" передбачає введення в дію понад 20 послаблень на валютному ринку, повідомляється в прес-релізі Національного банку України (НБУ).

Законом, зокрема, передбачено продовження вдвічі граничного терміну здійснення розрахунків за експортно-імпортними операціями - до 365 днів, скасування санкцій (у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності) за порушення термінів розрахунку та скасування валютного нагляду за експортно-імпортними операціями на суму до 150 тис. грн.

Крім цього, буде скасовано індивідуальні ліцензії на валютні операції для перерахування коштів за кордон, які замінить система електронних лімітів (2 млн євро на рік для юросіб і 50 тис. євро на рік для фізосіб), і підвищений ліміт на перерахування інвалюти за кордон без відкриття рахунку для фізосіб - до 150 тис. грн на рік із 15 тис. грн.

Водночас заступник голови НБУ Олег Чурій на прес-конференції в Києві в середу додав, що ліміт на перерахування коштів за кордон для фізосіб поступово підвищуватиметься.

Із набуттям законом чинності буде також дозволено онлайн-купівлю іноземної валюти фізичними особами (в рамках ліміту купівлі готівкової валюти в 150 тис. грн на день). Також перерахування коштів в інвалюті між фізособами (крім родичів), як і раніше, залишиться під забороною.

"Згідно з Конституцією, єдиним платіжним засобом в Україні є національна валюта. Ми дозволяємо перерахування іноземної валюти родичам. З цим немає проблем. Однак якщо перерахування буде просто між громадянами, то ми прекрасно розуміємо, що таке перерахування буде розрахунком за товари і послуги. Ми не хочемо знімати це обмеження, думаю, воно буде постійним", - зазначив заступник голови НБУ.

Крім цього, знімається необхідність реєстрації зовнішніх запозичень та обмеження на їхнє дострокове погашення; юрособам-резидентам дозволяється вільне використання рахунків у зарубіжних банках (крім перерахування коштів на такі рахунки) і, навпаки, - нерезидентам дозволяється відкривати в Україні рахунки та здійснювати операції за такими рахунками.

За словами О.Чурія, багато послаблень передбачено також у частині геджування валютних ризиків.

"Сьогодні діє система плаваючого курсоутворення. Відповідно, бізнесу та населенню важливо мати можливість геджувати валютні ризики. Ми дозволили геджування валютних ризиків за борговими операціями (раніше допускалося лише за експортно-імпортними операціями) і дозволили геджувати через безпоставкові форварди (деривативи)", - сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 21 червня 2018 року ухвалила в другому читанні та в цілому закон "Про валюту і валютні операції". Президент Петро Порошенко підписав документ 4 липня.

Закон дасть змогу прискорити валютну лібералізацію та передбачає концептуально новий підхід до системи валютного регулювання та нагляду - "дозволено все, що прямо не заборонено". Він покликаний стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні.

Нині основним нормативно-правовим актом, що регулює валютний ринок, є декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання та валютного контролю" від 1993 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА