18:18 06.02.2019

Зниження норми обов'язкового продажу валюти до 30% у короткостроковому періоді не позначиться на курсі гривні - банкіри

2 хв читати
Зниження норми обов'язкового продажу валюти до 30% у короткостроковому періоді не позначиться на курсі гривні - банкіри

 Рішення Національного банку України (НБУ) про зниження норми обов'язкового продажу експортного виторгу з 1 березня до 30% з 50% не позначиться на курсі гривні в короткостроковому періоді, вважають банкіри, яких опитало агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зниження норми обов'язкового продажу з 1 березня не позначиться на котируваннях валютного ринку. Більшості експортерів в будь-якому випадку потрібна гривня для здійснення операційних витрат в Україні, тому навіть за повного скасування обов'язкового продажу вони все одно продаватимуть валюту на міжбанківському валютному ринку", - сказав головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.

При цьому він додав, що поточна ситуація на валютному ринку, коли Нацбанку навіть доводиться утримувати гривню від зміцнення на тлі масованого приходу іноземних інвесторів у гривневі ОВДП, сприятлива для ослаблення валютних обмежень.

За оцінкою О.Блінова, зниження норми обов'язкового продажу валюти значно підвищить можливості експортерів із самостійного управління валютними ризиками.

Аналогічної точки зору дотримується і начальник відділу із роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько: "Рішення НБУ про зниження з 1 березня норми валютного виторгу з 50% до 30% - безумовно, зважений крок, ухвалений з урахуванням поточних можливостей і трендів ринку. Його ефект на курс, обсяги торгів валютою і ліквідність ринку в короткостроковій перспективі буде мінімальним, як і вплив скасування резервування коштів під покупку валюти і можливе зняття щомісячного ліміту на репатріацію дивідендів".

Серед середньострокових ризиків для гривні експерт назвав можливе погіршення цінового тренда на сировинні товари, які експортує Україна, а також зниження попиту на український експорт загалом через уповільнення світової економіки, що призведе до зменшення надходження валюти до країни. "Нацбанк залишає за собою право оперативно відкоригувати чинні норми відповідно до ринкових трендів і прогнозів", - додав А.Приходько.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло вважає, що новина про зменшення норми обов'язкового продажу валюти у короткостроковому періоді може сприяти зміцненню курсу гривні. Воночас тиск на курс гривні незабаром може посилитися через політичну невизначеність напередодні виборів президента.

"Останнім часом гривня зміцнюється, і новина про зниження обов'язкового продажу може надати поштовху до ще більшого зміцнення гривні. Однак, на мій погляд, зміцнення курсу гривні не буде стійким трендом через політичні ризики", - додала вона.

Г. Хейло також зазначила, що заплановане Нацбанком підвищення ліміту на репатріацію дивідендів до EUR10 млн з EUR7 млн на місяць, а потім і його повне скасування суттєво не вплине на обсяги торгів на міжбанку та його ліквідність.

"В Україні левова частка економіки перебуває в тіні. Для того щоб репатріювати дивіденди, необхідно їх спочатку показати і сплатити податок, що ніяк не підходить тіньовому бізнесу", - пояснила вона.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА