12:48 12.02.2019

Україна найближчим часом може розширити список санкційних товарів із РФ

3 хв читати
Україна найближчим часом може розширити список санкційних товарів із РФ

Україна найближчим часом може розширити список заборонених товарів із Російської Федерації, представники українських компаній, що потрапили під санкції, домагатимуться запровадження заборони на ввезення аналогічних товарів в Україну для розширення внутрішнього ринку, вважає партнер і керівник практики міжнародної торгівлі юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Олена Омельченко.

"Минулого року уряд РФ застосував санкції для юридичних і фізичних осіб. Також застосував спеціальні економічні заходи у вигляді заборони на ввезення до РФ товарів, країною походження або країною відправлення яких є Україна або які переміщаються через Україну за переліком згідно з постановою. При цьому, найімовірніше, російський список санкцій переглядатимуть і поточного року: раніше він стосувався низки країн, і його переглянути було складніше. Але наприкінці минулого року РФ затвердила перелік товарів, заборонених до ввезення на свою територію, який стосується лише України. Ми очікуємо, що найближчим часом Україна також може відповісти і розширити свій заборонений список", - сказала вона під час зустрічі з журналістами.

"Насамперед уряд України може розглядати можливість застосування заборони на ввезення аналогічних товарів із РФ, щоб розширити внутрішній ринок для вітчизняних підприємств", - додала О.Омельченко.

В Україні список таких товарів уповноважений переглядати Кабінет Міністрів, який періодично його розширює. Наприклад, протягом 2018 року список оновлювали тричі.

"Компанії, товари яких потрапили під двосторонню заборону, стоять перед вибором: шукати нові ринки збуту або перебудовувати ланцюжки продажу. Раніше підсанкційні товари могли потрапляти через Білорусь. Цього року акценти з Білорусі зміщуватимуться в ЄС", - зазначає експерт.

На її думку, цього року Росія посилюватиме контроль за додержанням санкційного законодавства, педантичніше відстежуватиме ланцюжок продажу. Проте законодавство обох країн не передбачає спеціальної кримінальної або адміністративної відповідальності за обхід чи невиконання санкцій.

"Зокрема, це дозволяло російським компаніям обходити санкції, що позначається на статистиці торгівлі", - зазначила вона.

Як зазначають в "Ілляшев та Партнери", серед особливостей українських і російських санкцій - відсутність їх публічного обґрунтування, а також досудових механізмів оскарження або перегляду.

"У наших іноземних колег є механізми оскарження санкцій - і судові, і досудові, за зверненнями до уповноваженого органу. У нас таких механізмів немає - лише оскарження указу президента у Верховному Суді. В Україні є низка таких спроб, але вони зависають через відсутність обґрунтувань для санкцій. Санкції застосовують з ініціативи СБУ, НБУ, президента, парламенту, Кабміну. Часто інформація про причини запровадження санкцій перебуває під грифом таємності, тому успішних прецедентів немає", - зазначив адвокат, арбітражний керуючий "Ілляшев та Партнери" Іван Божко.

За словами О.Омельченко, спектр дії російських санкцій значно ширший. "Україна застосовує заборону лише щодо імпорту товарів з РФ. У свою чергу Росія запроваджує заборону на імпорт товарів походженням з України, товарів, які відправлені з України, товари, які переміщаються через її територію. Тобто, під заборону потрапляють і товари з ЄС, які переміщаються транзитом", - зазначила вона.

Експерт наголосила, що питання транзиту є принциповим, оскільки у березні очікується рішення Світової організації торгівлі (СОТ) у справі "Україна проти Росії в частині обмеження транзиту". Група панелі органу врегулювання спорів СОТ має дійти висновку, чи було порушенням із боку РФ обмеження транзиту, застосоване в 2015 році.

"Процес розгляду цього спору, безумовно, конфіденційний. Проте, аналізуючи практику останніх справ у СОТ, ми можемо припустити, що РФ захищатиметься, посилаючись на винятки, пов'язані з національною безпекою. Це означає, що орган врегулювання спорів може визнати, що свободу транзиту було порушено, але РФ мала право застосувати такі обмеження як виняток. Якщо таке рішення буде ухвалено, то ситуація з транзитом буде легалізована і може посилитися", - прокоментувала О.Омельченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА