16:31 13.02.2019

МЕРТ вважає чинними введені до валютної лібералізації спецсанкції щодо суб'єктів ЗЕД - лист

2 хв читати
МЕРТ вважає чинними введені до валютної лібералізації спецсанкції щодо суб'єктів ЗЕД - лист

Спеціальні санкції до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), введені до 7 лютого - дати вступу в силу закону "Про валюти і валютні операції", продовжують діяти, йдеться в листі Мінекономрозвитку (МЕРТ) за підписом першого віце-прем'єра - глави МЕРТ Степана Кубіва, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" одним із банків.

"... щодо суб'єктів ЗЕД України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, до яких застосовані спеціальні санкції до введення в дію закону, до моменту усунення порушень законодавства України або застосування практичних заходів, що гарантують виконання закону "Про ЗЕД" і/або пов'язаних з ним законів України, державні органи і суб'єкти господарювання мають керуватися законодавством, що діяло до дня введення в дію закону", - йдеться в документі.

МЕРТ вказує, що закон "Про валюти та валютні операції", скасовує статтю №37 закону "Про ЗЕД", який наділяє МЕРТ повноваженнями накладати санкції у вигляді індивідуального режиму ліцензування та тимчасового припинення ЗЕД за поданнями ДФС і контрольно-ревізійної служби, правоохоронних органів, Антимонопольного комітету України, Нацкомфінпослуг, Нацбанку або за рішенням суду.

Міністерство визнає, що ст.58 Конституції України дозволяє зворотну дію закону в часі в разі, якщо він пом'якшує або скасовує відповідальність особи. Водночас МЕРТ відзначає рішення Конституційного Суду України від 9 лютого 1999 у справі № 1-7/99, згідно з яким така зворотна дія може бути передбачена шляхом прямої вказівки на це в законі, а в законі про валютної лібералізації такої вказівки немає.

"На жаль, такий лист з'явився. Думаю, підприємствам буде не складно "знести" цей документ МЕРТ через суд", - висловило свою думку агентству "Інтерфакс-Україна" високопоставлене джерело в уряді, що побажало залишитися неназваним.

Натомість в одному з банків зазначили, що наявність цього листа МЕРТ ускладнює роботу фінустанов, тому що їм необхідно визначитися, чи виконувати заявки їхніх клієнтів - суб'єктів ЗЕД, згідно з лібералізованим валютним законодавством, чи врахувати позицію міністерства.

Згідно з інформацією на сайті МЕРТ, останні масштабні санкції щодо суб'єктів ЗЕД були введені трьома наказами від 24 січня №80-82 на підставі поданих ДФС ще в листопаді минулого року подань, які вступили в силу з 3 лютого. Вони стосуються 280 українських компаній і 356 іноземних компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА