17:32 13.02.2019

У справі екс-керівника "Укркосмосу" і щодо збитків у проекті "Либідь" завершено розслідування - САП

4 хв читати
У справі екс-керівника "Укркосмосу" і щодо збитків у проекті "Либідь" завершено розслідування - САП

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) прийняли рішення про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом зриву виконання програми із запуску Національної системи супутникового зв'язку, головним елементом якої мав бути перший український геостаціонарний супутник "Либідь".

Як повідомив керівник САП Назар Холодницький на своїй сторінці в соцмережі Facebook, тепер детективам Національного антикорупційного бюро України надано доручення про відкриття зібраних під час досудового розслідування доказів підозрюваним: колишньому директору Державного підприємства "Укркосмос" та його позаштатному раднику, а також їхнім захисникам.

Після ознайомлення сторони захисту із зібраними доказами, прокурори САП передадуть обвинувальний акт до суду.

Окрім того, в окреме провадження виділено розслідування можливої причетності до скоєння цих злочинів представників іноземної сторони програми, повідомив Н.Холодницький. За його словами, у продовження дослідження цих обставин прокурори САП сподіваються на співпрацю з канадськими правоохоронцями.

Керівник САП нагадав, що екс-директора "Укркосмосу" підозрють у зловживанні службовим становищем на користь офшорної компанії, власником якої був його позаштатний радник. Останньому, окрім організації цього злочину, також інкримінується розтрата забезпечених урядовою гарантією коштів у розмірі $8,245 млн та їх подальше відмивання.

Екс-керівник ДП "Укркосмос" став третім підозрюваним у кримінальному провадженні, що розслідує Нацбюро. Йому інкримінують зловживання службовим становищем (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України). Його позаштатному раднику повідомлено також про підозру в організації зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч.3 ст.27, ч.2 ст.364, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України). Підозри обом були оголошені в середу, 30 січня.

Крім того, в справі фігурують колишній позаштатний радник генерального директора Державного космічного агентства України та особа-посередник (їм про підозру повідомлено в грудні 2018 року).

За інформацією НАБУ, слідство встановило, що в 2011-2017 роках підозрювані організували схему, у результаті якої вивели за кордон і легалізували $8,245 млн, призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП "ВО Південмаш" і виділених за кредитом Канадського експортного агентства під гарантії уряду України в сумі $292,4 млн.

Для цього колишній генеральний директор ДП "Укркосмос" за вказівкою свого позаштатного радника підписав і передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв'язку України - канадської корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp - документи з вимогою перерахувати кошти на рахунок компанії, підконтрольній позаштатному раднику цього ДП. У результаті, 8,245 млн доларів США з отриманих компанією позаштатного радника, зареєстрованої в Республіці Кіпр, були використані в його власних інтересах ", - йдеться в повідомленні.

У результаті було зірвано запуск першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь" як однієї зі складових розвитку Національної супутникової системи зв'язку України, проте на сьогодні Кабінет Міністрів продовжує обслуговування отриманого державним підприємством кредиту, за яким Канадському експортного агентству вже сплачено близько 6 млрд грн.

У 2009 році ДКАУ і канадська MDA підписали контракт на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA виступає головним підрядником зі створення системи. Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $254,6 млн. З літа 2014 року створений на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім. Решетньова" (ІСС, РФ) супутник, за бажанням канадського генпідрядника, перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику.

Спочатку запуск "Либіді" був запланований на 2012 рік, терміни запуску неодноразово переносили з різних причин. Реалізація проекту була під загрозою зриву через анексію Криму і втрату українською стороною задіяної в проекті наземної інфраструктури, що залишилася на півострові. Узявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт.

Уряд України в жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $17 млн у зв'язку з його подорожчанням у нових умовах з метою завершення проекту і забезпечення запуску українського супутника зв'язку. У листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани із забезпечення запуску супутника космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт.

Уряд України в жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $17 млн у зв'язку з його подорожчанням за нових умов для завершення проекту і забезпечення запуску українського супутника зв'язку. У листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани із забезпечення запуску супутника наприкінці 2018 року.

26 лютого 2018 року ДП "Укркосмос" подало судовий позов до Лондонського міжнародного арбітражного суду та до канадської MDA в зв'язку з необґрунтованою спробою канадської компанії розірвати в односторонньому порядку укладений у 2010 році контракт на створення і запуск "Либіді".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА