19:15 14.02.2019

Турчинов: Ключові завдання переозброєння армії покладено на національний ОПК

2 хв читати
Турчинов: Ключові завдання переозброєння армії покладено на національний ОПК

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов називає першочерговими пріоритетами для розвитку національного оборонно-промислового комплексу (ОПК) структурну реформу оборонної галузі й забезпечення умов для залучення зарубіжних технологій та інвестицій, а також перехід на нові підходи в питаннях формування та виконання держоборонзамовлення (ДОЗ).

Під час круглого столу з питань розвитку ОПК України в четвер у Києві секретар Радбезу наголосив: "Ми не зможемо зробити суттєвий крок уперед (у питаннях переозброєння) в сьогоднішніх умовах без системних інвестицій, без системного інноваційного ресурсу, який необхідно вкладати в оборонно-промисловий комплекс". З огляду на це він зазначив, що вирішення ключових завдань переозброєння армії покладено саме на національний ОПК.

"Ми маємо говорити про реальні проблеми, які необхідно вирішити: це і питання корпоратизації наших державних оборонних підприємств, і модернізація їхніх основних фондів. Це також нові технології і (нові) підходи до організації роботи", - сказав О.Турчинов.

"Це комплекс завдань, які необхідно вирішувати не колись завтра, а саме сьогодні", - наголосив він, констатувавши, що вирішення багатьох проблем гальмується через відсутність необхідної нормативної бази.

За словами секретаря РНБО, другим пріоритетом оборонної реформи має стати прозорість у питаннях формування і виконання ДОЗ.

"Давайте говорити об'єктивно: на сьогодні ДОЗ фактично повністю засекречене. Це інформація з обмеженим доступом", - сказав він. О.Турчинов пояснив: "Ця система призводить до того, що дуже часто ми маємо суб'єктивне ухвалення рішень".

Серед негативних чинників нинішньої системи формування та виконання ДОЗ секретар РНБО виділив "суттєві корупційні ризики", високі ризики закупівель за ДОЗ неякісної і застарілої оборонної продукції, а також продукції за завищеними цінами.

З огляду на збільшення оборонного бюджету країни у військовий час, а також підвищену увагу до оборонних видатків, зокрема з боку громадянського суспільства, питання переходу на нові стандарти в питаннях формування і виконання ДОЗ набуває виняткового значення, констатував О.Турчинов

"Фінансування оборонного сектору з 2014 року збільшилося в 19,5 раза", - уточнив він. Секретар РНБО зауважив, що цього ресурсу недостатньо для повноцінного вирішення завдань масштабного переозброєння ЗСУ без розвитку економіки та зростання ВВП країни, водночас на сьогодні необхідно "забезпечити ефективне використання кожної копійки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА