19:15 15.02.2019

Гаазький арбітраж ухвалив рішення на користь ПриватБанку і Коломойського проти РФ щодо експропріації активів у Криму

4 хв читати
Гаазький арбітраж ухвалив рішення на користь ПриватБанку і Коломойського проти РФ щодо експропріації активів у Криму

Постійна палата третейського суду в Гаазі офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку і ТОВ "Фінансова компанія "Фінілон" проти Російської Федерації у справі, яку банк оцінює у понад $1 млрд, про експропріацію його активів у Криму, йдеться в повідомленні фінустанови в п'ятницю.

"Арбітражний суд визнав, що він має юрисдикцію щодо всіх вимог ПриватБанку проти РФ, РФ порушила свої зобов'язання за двосторонньою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, незаконно експропріювавши активи ПриватБанку в Криму, і що ПриватБанк має право на відшкодування за таку експропріацію в повному обсязі", - зазначає український держбанк.

Він уточнює, що про це часткове арбітражне рішення від 4 лютого 2019 року стало відомо у п'ятницю.

"Арбітражний суд залишив питання про розмір відшкодування, що підлягає сплаті ПриватБанку за незаконні дії РФ, на наступний етап арбітражного розгляду. ПриватБанк має намір отримати відшкодування в розмірі понад $1 млрд", - зазначає ПриватБанк.

У повідомленні Гаазького арбітражу на його сайті в п'ятницю інформують, що часткове рішення від 4 лютого з питань відповідальності відповідача щодо вимог позивачів на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, а також щодо не вирішених раніше питань юрисдикції та допустимості, було прийнято одноголосно за двома справами: ПриватБанку проти РФ і І. Коломойського, екс-акціонера ПриватБанку ТОВ "Аеропорт Бельбек" проти РФ.

Суд нагадує, що слухання справи ПриватБанку по суті відбулося 1-3 листопада 2017 року, після чого склад арбітражу запросив сторони надати додаткові письмові пояснення. Позивачі надали свої письмові пояснення 26 січня 2018 року, тоді як РФ письмових пояснень не надала. Потім 5 липня 2018 року склад арбітражу попросив сторони надати додатковий документ, що позивачі й зробили 12 липня 2018 року.

У справі Коломойського і аеропорту "Бельбек" слухання справи по суті відбулося 4-7 листопада 2017 року. Після цього склад арбітражу попросив, щоб експерт позивачів із оцінки оновив свій звіт, а також запросив сторони надати додаткові письмові пояснення. Позивачі представили оновлений звіт за оцінкою, підготовленою їхнім експертом, 6 грудня 2017 року, а також свої письмові пояснення 13 січня 2018 року. РФ письмових пояснень не надала. Потім 5 липня 2018 року склад арбітражу попросив сторони подати додаткові документи, що було зроблено позивачами 12 липня 2018 року.

У листі сторонам від 4 лютого 2019 року склад арбітражу нагадав, що в липні 2017 року відклав своє рішення про те, чи будуть питання оцінки адресовані в рішенні, винесеному за підсумками слухань, проведених у листопаді 2017 року, чи їхнє рішення буде відкладено до наступної фази розгляду. Склад арбітражу зазначив, що, вивчивши матеріали справи та порадившись, він дійшов висновку про те, що йому буде необхідна додаткова інформація від сторін для прийняття рішення з питань оцінки. Відповідно, він вирішив винести часткове рішення з питань відповідальності, а також не вирішене раніше питання юрисдикції та допустимості, і відкласти питання оцінки до наступної фази розгляду, в якій він попросить сторони надати додаткову інформацію.

Арбітраж нагадує, що Коломойський і аеропорт "Бельбек" розпочали розгляд проти РФ 13 січня 2015 року, тоді як ПриватБанк - 13 квітня 2015 року відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ 1976 року. Коломойський заявляє, що РФ порушила свої зобов'язання за російсько-українською угодою, позбавивши позивачів прав власності та інших прав із експлуатації пасажирського термінала для комерційних перельотів аеропорту "Бельбек" у Криму. У випадку ПриватБанку РФ обвинувачують у заходах, які не дозволили позивачам продовжити свій банківський бізнес у Криму. Членами складу арбітражу є П'єр-Марі Дюп'ї (голова складу арбітражу), Деніeл Бетлехем, KCMG, QC (призначений позивачами) і доктор права Вацлав Мікулка (призначений компетентним органом, паном Майклом Хвонгом, замість відповідача).

Як повідомлялося, у Гаазькому арбітражі розглядається ще кілька таких справ до РФ, зокрема, НАК "Нафтогаз України"; "Укрнафти" і ТОВ "Стабіл"; ТОВ "Лугзор", "Дніпроазоту" та інших.

Екс-глава правління ПриватБанку Олександр Дубілет і ще 18 компаній, які подали схожий позов у червні 2015 року, вже домоглися позитивного рішення: Гаазький арбітраж 2 травня 2018 року присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR + 1% складних відсотків щорічно. На сьогодні позивачі домагаються виконання цього рішення в Україні, вони наразі вже домоглися ухвалення вердиктів аж до Верховного Суду.

Крім того Арбітражний суд у Парижі 26 листопада 2018 року задовольнив вимогу іншого держбанку - Ощадбанку - компенсувати йому збитки, завдані внаслідок анексії Криму Російською Федерацією. Сума відшкодування становитиме $1,3 млрд плюс відсотки, що нараховуються з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації.

РФ не визнала рішення міжнародного арбітражу за позовом Ощадбанку про компенсацію збитків на $ 1,3 млрд у зв'язку із втраченими в Криму інвестиціями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА