19:04 15.02.2019

"Укртрансгаз" у позові до НКРЕКП оскаржує положення Кодексу ГТС про несанкціонований відбір газу

2 хв читати
"Укртрансгаз" у позові до НКРЕКП оскаржує положення Кодексу ГТС про несанкціонований відбір газу

АТ "Укртрансгаз" (УТГ) у своєму позові до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), намагається оскаржити зміни, внесені постановою комісії №1437 до Кодексу газотранспортної системи (ГТС) у частині несанкціонованого відбору природного газу, а також доступу до потужностей на внутрішніх точках виходу з ГТС.

Згідно з повідомленням прес-служби УТГ у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна", Кодекс ГТС, відповідно до постанови №1437, передбачає практику "декриміналізації крадіжки природного газу". Зокрема, на думку УТГ, він визначає несанкціонований відбір газу як "послугу", яка надається оператором ГТС, а не як розкрадання майна. Це суперечить Кримінальному кодексу та позбавляє УТГ права власності на технологічний природний газ, наголосили в компанії.

При цьому Кодекс ГТС у редакції, затвердженій постановою №1437, не передбачає функціонування вільного ринку потужностей на внутрішніх точках виходу з ГТС.

Крім того, на момент подання позову кодекс обмежував право оператора ГТС на отримання від замовника послуг із транспортування фінзабезпечення в розмірі, достатньому для покриття ризиків оператора ГТС. Це, на думку УТГ, могло призвести до неконтрольованого відбору технологічного газу з магістральних газопроводів, необхідного для підтримання належного робочого тиску в ГТС. Це положення про фінансове забезпечення наразі врегульовано.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" улітку 2018 року ініціював в Окружному адміністративному суді Києва позов до НКРЕКП про скасування постанови регулятора від 27 грудня 2017 року №1437 ("Про затвердження змін до деяких постанов НКРЕКП щодо впровадження добового балансування на ринку природного газу та процедури розробки, подачі та затвердження Плану розвитку газотранспортної системи на наступні 10 років").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА