19:45 18.02.2019

Борг із відшкодування ПДВ підлягає стягненню з держбюджету - Верховний Суд

2 хв читати
Борг із відшкодування ПДВ підлягає стягненню з держбюджету - Верховний Суд

Підтверджений судом борг із відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) підлягає стягненню з державного бюджету, свідчить постанова Великої палати Верховного Суду у справі між ТОВ "Аскоп-Україна" і Державною фіскальною службою (ДФС), якою суд зобов'язав Держказначейство виплатити 4,45 млн грн ПДВ і 211 тис. грн нарахованої пені.

"Велика палата ВС дійшла висновку, що ефективним способом захисту, який забезпечить відновлення порушеного права позивача, є стягнення з державного бюджету України на його користь заборгованості бюджету з відшкодування податку на додану вартість та пені, нарахованої на суму такої заборгованості", - зазначено в повідомленні суду на сайті "Судова влада" в понеділок.

При цьому, на думку суду, зобов'язання внести заяви товариства до Тимчасового реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування не приведе до ефективного відновлення права платників податків.

Згідно з текстом рішення, Верховний Суд відхилив касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Дніпровському районі головного управління ДФС у Києві у справі про визнання протиправною бездіяльність і стягнення заборгованості з бюджету відшкодування ПДВ.

Суди попередніх інстанцій встановили, що позивач подав до органу державної податкової служби в електронній формі податкову декларацію з ПДВ, в якій заявив суму, що підлягає бюджетному відшкодуванню.

Разом із податковою декларацією позивач подав заяву про відшкодування суми бюджетного відшкодування та розрахунок цієї суми, зазначається в повідомленні суду.

У свою чергу контролюючий орган здійснив документальну позапланову виїзну перевірку щодо правомірності бюджетного відшкодування ПДВ у банку. Згідно з її висновками виявилося неможливим підтвердити суму бюджетного відшкодування - відомство не отримало відповідей на запити про здійснення зустрічних перевірок за ланцюгами постачань.

Велика палата ВС дійшла висновку, що за відсутності механізму реального відшкодування узгодженої суми ПДВ платнику податків, Держказначейство зобов'язане виплатити на користь позивача зазначену суму з урахуванням пені.

"Велика палата ВС врахувала, що закон не встановлює залежність виплати платнику податків бюджетного відшкодування від сплати ПДВ його контрагентами або з підстав незавершення перевірки контрагентів платника податку, а також у зв’язку з відсутністю відповідей на запити податкового органу про проведення зустрічних перевірок за ланцюгами постачання", - наголошується в повідомленні суду.

Також неподання контролюючим органом після завершення перевірки до Держказначейства відповідного висновку із зазначенням суми, що підлягає відшкодуванню, і непогашення через це заборгованості з ПДВ не може позбавити платника податків на отримання бюджетного відшкодування, якщо він надав необхідні Податковим кодексом документи. А також цей факт не може позбавляти платника податків права пред'являти вимоги щодо стягнення пені, свідчить постанова суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА