09:51 22.02.2019

Модель підтримки ВДЕ в Україні необхідно вдосконалити з урахуванням світового досвіду - Міненерговугілля

3 хв читати
Модель підтримки ВДЕ в Україні необхідно вдосконалити з урахуванням світового досвіду - Міненерговугілля

Поточну модель підтримки відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) необхідно вдосконалити з урахуванням передового досвіду розвинених країн, таку позицію Міністерства енергетики та вугільної промисловості України озвучила гендиректор директорату енергетичних ринків відомства Ольга Буславець під час міжнародної конференції "Аукціонна система підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні" 21 лютого.

Вона нагадала, що частка ВДЕ в загальному виробітку е/е в Україні – майже 2%, тоді як питома вага у вартості проданої е/е всіма видами генерації – приблизно 9%. При цьому ВДЕ перебувають у пріоритеті, отримуючи повну оплату за продану в оптовий ринок е/е, на відміну від інших енерговиробників.

За даними регулятора, середній "зелений" тариф у четвертому кварталі 2018 року становить 5,7 грн за кВт-год із ПДВ.

За словами О.Буславець, високий тариф на відпуск "зеленої" е/е - це лише частина викликів. Змінний режим генерації та низька точність прогнозування ВДЕ спричиняє необхідність використання балансувальних потужностей. Після вичерпання можливостей ГЕС і ГАЕС задіюються потужності теплової генерації з вторинного регулювання. У 2018 році їх використання зросло на 200 МВт - до 850 МВт, що призвело до збільшення виплат "тепловикам" за маневреність на 1 млрд грн. І це при тому, що плата за маневреність формується за принципом замикального блоку й не відповідає собівартості, зазначила чиновник Міненерговугілля.

За її даними, дефіциту потужностей вторинного регулювання в Україні немає, на сьогодні їхній обсяг - 2 ГВт, проте зі зростанням введення ВДЕ попит на них зростатиме.

Минулого року потужності ВДЕ збільшилися на 740 МВт або 50% - до 2117 МВт. У 2019 році темпи приросту збільшаться до 1 ГВт.

Водночас Україна, на відміну від європейських країн, з'єднаних інтерконекторами, немає можливості отримати суттєві обсяги е/е в пікові години ззовні, кажуть у Міненерговугілля. Поточна пропускна здатність міждержавних ліній - 850 МВт, але навіть після приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E вона зросте лише до 4 ГВт, це 17% від зимового максимуму споживання в Україні.

О.Буславець також повідомила про зростання втрат у системі розподілу електроенергії, викликаних перетіканнями е/е з енергонадлишкових до енергодефіцитних регіонів. За оцінками міністерства, передання е/е з району озера Сиваш (Запорізька область, район планованого будівництва потужних ВЕС) до зони Київського енерговузла спричинить зростання втрат у мережах на 6%, а їхній рівень на сьогодні вже перевищує 9% і з 2014 року не скорочується.

Гендиректор директорату енергетичних ринків Міненерговугілля заявила про необхідність удосконалення системи підтримки електроустановок ВДЕ побутових споживачів, які мають можливість продавати е/е в оптовий ринок по 18 євроцентів за кВт-год. "Насамперед їх мають використовувати для забезпечення власного споживання, як це прийнято у світовій практиці, у нас же це переросло у високорентабельний бізнес, що надає фінансове навантаження на інших споживачів і погіршує нормативні показники якості енергопостачання", - наголосила О.Буславець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА