08:33 23.02.2019

"УАВтормет" критикує метпідприємства за зниження закупівельних цін на брухт, що призвело до падіння його заготівель

2 хв читати
"УАВтормет" критикує метпідприємства за зниження закупівельних цін на брухт, що призвело до падіння його заготівель

Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет") піддала критиці металургійні підприємства України, які в лютому знизили закупівельні ціни на лом чорних металів, незважаючи на їх зростання на зовнішніх ринках.

Як повідомляється в оприлюднених на сайті "УАВтормет" тезах президента асоціації, генерального директора ПрАТ "Керамет" (Київ) Володимира Бублея, основні споживачі металобрухту в Україні, користуючись олігопольним станом економіки, намагаються всіляко ігнорувати об'єктивні економічні критерії брухтозаготівлі як бізнесу і, обмеживши можливості його експорту як альтернативного джерела збуту за допомогою пролобійованих законів про експортні мита, намагаються знизити ціни до рівня, при якому настає деградація галузі та відтік з неї не тільки людей, а й фінансів.

Як наслідок - катастрофічне падіння обсягу брухтозаготівлі.

"Наочний приклад - ситуація лютого нинішнього року. Анонсуючи збільшення потреб у привізному металобрухті, основні споживачі, повністю ігноруючи як тенденції світового ринку, на якому ціни на брухт за 10 днів зросли майже на $ 15 / тн до $ 306,5 / тн, так і економічно обґрунтований рівень внутрішніх закупівельних цін, що стимулюють брухтозаготівлі, особливо в зимовий період, знизили ціну до рівня $ 219 / тн, при цьому ще й зробивши спробу "поділити" постачальників на "своїх" і "чужих". Хоча, відповідно до балансових розрахунків, ціни мали коливатися в діапазоні $ 240-270 / тн, що все одно мінімум на $ 50 / тн менше, ніж у світі", - йдеться в лютневих тезах президента асоціації.

За його словами, замість розвитку або хоча б підтримки ринку брухтозаготівлі, отримали повний колапс. Ринок брухтозаготівлі деградує в арифметичній прогресії після адміністративних і економічних втручань, які обмежують його економічну свободу.

При цьому глава збирачів брухту пропонує для нормалізації ситуації підтримувати рівень цін, що забезпечують економічну активність на ринку металобрухту. Ціна повинна базуватися на двох індикаторах - світових цінах і рівні ціни, стимулюючої брухтозаготівельну діяльність відповідно до структури металофонду.

В.Бублей закликає перестати мислити шаблонами планової соціалістичної економіки і державної монополії на збирання і заготівлю металобрухту. Відмовитися від практики обмеження підприємницької діяльності в сфері брухтозаготівлі будь-яким суб'єктам і / або групам суб'єктів. Лобіювати прийняття та імплементацію законів, життєво необхідних для функціонування і розвитку галузі в правовому полі. Розвивати потужності з прийому та переробки брухту на підприємствах. Лобіювати прийняття держпрограм щодо збільшення парку рухомого складу і розвитку інфраструктури УЗ як основного перевізника металобрухту. Виділяти оборотні кошти, достатні для створення і підтримки на рівні 45/60-денного запасу металобрухту на підприємстві.

"А за нами, повірте, діло не стане. Адже, погодьтеся, дивно, маючи металофонд більш 300 млн тонн, страждати від дефіциту металобрухту", - резюмує глава асоціації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА