19:55 24.02.2019

МК "Запоріжсталь" на 60% вирішив екопитання, продовжує модернізацію

4 хв читати
МК "Запоріжсталь" на 60% вирішив екопитання, продовжує модернізацію

Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь", один з найбільших платників податків України та Запорізької області, вже вирішив 60% своїх екологічних питань, інвестувавши в екологічну модернізацію за шість останніх років 10,6 млрд грн, повідомив директор з капітального будівництва та інвестицій підприємства Олексій Лебедєв в інтерв'ю міському сайту 061.ua.

"Ми повністю реалізували великі екопроекти - оснастили новими аспіраційними системами агломашини і доменні печі, побудували і запустили в роботу сучасну прокатну лінію. Ми також втілили не один десяток не таких масштабних, але досить ефективних з екологічної точки зору рішень. Решта 40% - це найбільш великий, дорогий і найсерйозніший з існуючих питань "Запоріжсталі" - модернізація сталеплавильного переділу", - сказав О. Лебедєв.

За його словами, комбінату потрібен киснево-конвертерний цех, і на підприємстві вже чимало зроблено для цього. Однак одного бажання комбінату для залучення мільярдних доларових інвестицій замало: всередині країни немає фінансових інститутів, здатних прокредитувати "Запоріжсталь" на $ 2 млрд з помірними кредитними ставками. Не поспішають з наданням кредиту на таку велику суму і іноземні інвестори - країна з нестабільним економічним і політичним середовищем не викликає довіри.

З пріоритетних проектів для "Запоріжсталі" топ-менеджер виділив весь природоохоронний напрямок.

"Ми працюємо системно, поступово знижуючи вплив на навколишнє середовище. Особлива увага - аглодоменному переділу. Наприклад, оснастивши всі шість агломашин сучасними, потужними газоочистками, ми перейшли до аспіраційних установок їх хвостових частин: вони були реконструйовані не так давно - близько десяти років тому. Вони працюють відповідно до норм українського природоохоронного законодавства та дозволів, але ми рівняємося на більш жорсткі, європейські екологічні норми. Тому працюємо над їх заміною на більш сучасні", - пояснив директор з капбудівництва та інвестицій.

Крім того, на підприємстві системно працюють над рециклінгом відходів металургійного виробництва: в цілому, "Запоріжсталь" переробляє до 90% основних видів відходів. Так, у виробництво повертаються залізовмісні відходи сталеплавильного виробництва, доменний шлак повністю переробляється і реалізується для потреб будівельної галузі. Решта 10% відходів переробляють ліцензовані компанії і частково зберігають їх на спеціально відведених полігонах.

За останні п'ять років "Запоріжсталь" переробила понад 10 млн тонн відходів металургійного виробництва, констатував топ-менеджер.

"Точкові аспірації - ще одне ефективне рішення для поліпшення стану повітряного басейну. Ми оснастили виробничі лінії аглофабрики новим очисним обладнанням - в місцях, де відбувається перевантаження сировини і, відповідно, є ризик цвітіння. Тобто наша тактика: спочатку реалізувати наймасштабніші і значні проекти, після - впроваджувати не менш необхідні точкові проекти", - додав Лебедєв.

Торкаючись планів на 2019 рік, О. Лебедєв зазначив, що в поточному році вже введено в експлуатацію комплекс з перехоплення промислово-зливових вод, їх очищення і повернення у виробництво для повторного використання. Це дозволило відмовитися від скидання вод обсягом понад 5 млн куб. м на рік і знизити забір свіжої води. За своєю значимістю для оздоровлення Дніпра цей проект коштує нарівні з новою травильною лінією НТА-4 і сучасними енергоефективними градирнями, які запущені раніше.

"Ми продовжуємо роботу з реконструкції аспірацій перевантажувальних вузлів аглоцеха. І звичайно ж, пріоритет №1 для "Запоріжсталі"- будівництво киснево-конвертерного цеху (ККЦ). Нині комбінат за свої кошти веде роботи з перенесення ділянки Північного шосе. У другому кварталі поточного року заплановано його відкриття. Компанія "Метінвест Інжиніринг" відповідає за будівництво виробничої частини проекту "під ключ", - сказав директор.

При цьому він уточнив, що в рамках будівництва ККЦ буде перенесено ділянку Північного шосе протяжністю майже 3 км - нова міська магістраль матиме чотири смуги - по дві в кожну сторону, а значить, істотно виросте її пропускна здатність. Крім того, нове Північне шосе отримає пішохідну доріжку і сучасну систему відведення зливових стоків. Ще один безперечний плюс нової дороги - вона буде проходити не через промислову зону, як зараз, а огинати її. В рамках будівництва також виконають роботи з озеленення.

Комбінат інвестував у будівництво нової дороги більше 200 млн грн.

"Запоріжсталь" - одне з найбільших промислових підприємств України, продукція якого широко відома і користується попитом у споживачів на внутрішньому ринку і в багатьох країнах світу. Спеціалізація комбінату - високоякісний сталевий г / к рулон, г / к лист, холоднокатаний лист, х / к рулон з вуглецевих і низьколегованих сталей, а також сталева стрічка, чорна жерсть, гнутий профіль.

Основними споживачами продукції є виробники зварних труб, підприємства автомобільного, транспортного, сільськогосподарського машинобудування, виробники виробів побутової техніки.

"Запоріжсталь" знаходиться в процесі інтеграції до групи "Метінвест", основними акціонерами якої є ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (71,24%) і група компаній "Смарт-холдинг" (23,76%).

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА