14:04 27.02.2019

Апеляційний суд відхилив позов Коломойського до ПриватБанку та інших осіб про приниження його честі та гідності

3 хв читати
Апеляційний суд відхилив позов Коломойського до ПриватБанку та інших осіб про приниження його честі та гідності

Київський апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції про відсутність підстав для розгляду позову Ігоря Коломойського до низки осіб про визнання недостовірною і такою, що принижує його честь, гідність і ділову репутацію заяву екс-глави ПриватБанку (Київ) Олександра Шлапака щодо деяких операцій банку в жовтні-листопаді 2016 року.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Національного банку України (НБУ), що виступав одним із відповідачів за позовом, відповідне рішення апеляційний суд прийняв за підсумками засідання 25 лютого 2019 року.

Як повідомлялося, якась особа, що іменується у провадженні як "Особа_1", наприкінці 2017 року подала позов до Печерського райсуду Києва до ПриватБанку, НБУ та інших відповідачів. Позивач вимагав визнати недостовірною і такою, що принижує його честь, гідність і ділову репутацію, таку заяву О.Шлапака під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в липні 2017 року: "Усі 36 кредитів були підписані колишнім главою правління (на той момент Олександром Дубілетом - ІФ) із перевищенням повноважень".

Йдеться про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, які були видані в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників ПриватБанку, більше половини яких мали ставку 12-12,5% річних із прив'язкою до курсу долара і реальні застави.

Печерський райсуд Києва за підсумками засідання 16 жовтня 2018 року визнав позов таким, що має штучний характер, і залишив його без розгляду.

При цьому суд першої інстанції розцінив дії представників позивача під час проведення підготовчого засідання такими, що були спрямовані на затягування і перешкоджання розгляду справи і, відповідно, є зловживанням процесуальними правами.

У свою чергу, ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які ймовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Г.Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Коломойський і Боголюбов у липні 2018 року оскаржили застосовність юрисдикції Високого суду Лондона під час розгляду позову ПриватБанку, обґрунтувавши свою скаргу поданням до українського суду позову про наклеп з боку колишнього глави фінустанови Олександра Шлапака.

Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав невідповідним його юрисдикції позов ПриватБанку, вважаючи, що його було подано проти британських компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd. (Названі у проваджені як англійські відповідачі) з тим, щоб залучити у провадження І. Коломойського і Г.Боголюбова.

При цьому суддя визнав наявність у банку обґрунтованих позовних вимог проти Коломойського і Г.Боголюбова як мінімум на кілька мільйонів доларів. Водночас він додав, що банк не має права підбирати прийнятну для себе судову інстанцію, у свою чергу, його екс-власники можуть захищати свої інтереси в Швейцарії, за місцем постійного проживання.

ПриватБанк 21 грудня 2018 року оскаржив рішення першої інстанції в апеляційному суді Англії і Уельсу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА