14:16 27.02.2019

Рахунки Swedbank у Литві могли використовуватися для фінансування Януковича (розширена)

2 хв читати
Рахунки Swedbank у Литві могли використовуватися для фінансування Януковича (розширена)

Частина коштів, які, на думку українських правоохоронних органів, призначалися для колишнього президента України Віктора Януковича, надходили до нього за допомогою рахунку в литовському підрозділі шведського Swedbank, повідомив литовський портал новин 15min.lt у середу.

За його інформацією, дані, зібрані 15min.lt і шведським телеканалом SVT, свідчать про те, що пов'язана з В.Януковичем офшорна компанія мала рахунок у Swedbank у Литві з 2004 до 2014 року.

Підозрілі платежі пов'язані з мільйонним гонораром, який колишній український президент нібито отримав за публікацію книги.

Сума, якою цікавляться українські посадовці, становить 3,7 млн євро, однак, за даними порталу, це лише мала частина коштів, які пройшли через рахунок офшорної компанії, що користувалася рахунком Swedbank у Литві.

"Ми надамо допомогу шведським та естонським відомствам нагляду в проведенні розслідування, пов'язаного зі Swedbank, тому не можемо коментувати інформацію про окремі компанії або осіб, щоб не нашкодити самому розслідуванню", - заявив BNS директор Служби нагляду Банку Литви Вітаутас Валвоніс, коментуючи інформацію про В.Януковича.

Цю інформацію не коментує і литовський Swedbank, зазначаючи, що його материнський банк найняв для розслідування можливих випадків відмивання грошей аналітичний консультаційний центр Forensic Risk Alliance.

"Наразі момент у нас немає можливості розкрити яку-небудь конкретну інформацію, яка була б частиною цього розслідування. Банк зобов'язався дотримуватися вимог конфіденційності", - зазначив BNS представник литовського Swedbank зі зв'язків із громадськістю Саулюс Абрашкявічюс.

Він наголосив, що в діяльності щодо запобігання відмиванню грошей банк керується критеріями підозрілості й типологіями злочинних схем, встановленими Службою розслідування фінансових злочинів (СРФЗ) Литви.

"Для підтвердження або спростування тверджень Вам потрібна додаткова інформація, йде спілкування з самим клієнтом. Якщо підозри залишаються, інформація передається до СРФЗ. Співпраця банку і СРФЗ регламентується законом, факти засекречені", - додав С.Абрашкявічюс.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, Swedbank може бути залучений до масштабних операцій із відмивання грошей за участю прибалтійських філій Danske Bank - найбільшого банку Данії. SVT 19 лютого повідомив, що загальна сума переказів між підозрілими рахунками в Swedbank і філіях Danske в країнах Балтії оцінюється не менше ніж у 40 млрд шведських крон (3,8 млрд євро). Грошові перекази, ймовірно використовувалися для відмивання грошей, відбувалися в період 2007-2015 років.

Раніше було виявлено масштабні випадки відмивання грошей через естонське відділення Danske Bank. Зокрема, через це відділення в 2007-2015 роках пройшов 201 млрд євро, походження цих коштів викликає запитання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА