21:53 05.03.2019

НКРЕКП схвалила проведення в березні позапланових перевірок облгазів

2 хв читати

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), затвердила постанову про проведення позапланових перевірок низки операторів газорозподільних мереж (ГРМ) щодо приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов.

Відповідне рішення комісія ухвалила у вівторок.

Згідно з ним, регулятор здійснить перевірку: "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Дніпрогаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Криворіжгаз", "Львівгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз" (усі входять до "Регіональної газової компанії" (РГК) Дмитра Фірташа - ІФ), що здійснюють діяльність в 15 областях.

Раніше цього дня глава НКРЕКП Оксана Кривенко під час селекторної наради в Кабінеті Міністрів щодо забезпечення споживачів постачанням тепла та газу заявила, що перевірка розпочнеться в першій декаді березня і триватиме п'ять днів.

Як повідомлялося, НКРЕКП 23 листопада 2018 року винесла низку рішень, згідно з якими заборонила операторам (зокрема, облгазам, які входять до групи РГК Д.Фірташа) здійснювати донарахування в платіжках за газ, що виникли внаслідок приведення його обсягів до стандартних умов. Однак облгази, ігноруючи рішення комісії, продовжували здійснювати відповідні донарахування. Через це на початку січня 2019 року комісія звернулася до Державної регуляторної службі із запитом про дозвіл на проведення позапланової перевірки. Відповідний дозвіл було отримано у другій половині лютого.

Наразі всі 20 операторів ГРМ, що входять до РГК, оскаржують заборону НКРЕКП про здійснення донарахувань за приведення до стандартних умов.

Стандартні умови - умови, за яких здійснюється транспортування і відпуск операторами ГРМ газу - температура повітря в +20 за Цельсієм і абсолютний тиск у 760 мм ртутного стовпчика. При цьому фактична температура і тиск, за якими обчислюють газ лічильники побутових споживачів, майже завжди відрізняються від стандартних умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА