13:31 06.03.2019

Дві третини українців вважають, що держава заважає малому і середньому бізнесу, 40% хочуть відкрити свою справу - соцопитування

2 хв читати
Дві третини українців вважають, що держава заважає малому і середньому бізнесу, 40% хочуть відкрити свою справу - соцопитування

 Майже 40% українців хотіли б мати власну справу, і ще 10% вже є власниками свого бізнесу, свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Водночас половина опитаних не висловлює таких прагнень, а у червні 2018 року їх було значно менше - лише 41%.

При цьому роль держави в розвитку економіки більшість опитаних (64%) перш за все убачають у забезпеченні рівності доходів і соціальної справедливості, а не встановленні свободи розвитку і чесних правил конкуренції. За останню тезу виступають 27% респондентів. Водночас кількість прибічників соціальної рівності помітно збільшилася із червня минулого року, на той момент становила 48%.

Дві третини опитаних схильні вважати, що держава заважає діяльності малого і середнього бізнесу в Україні. Лише 7% вважають, що влада сприяє розвитку підприємництва, і 14% - що вона поки що не втручаються в діяльність підприємців.

57% вважають, що потрібно залишити спрощену систему оподаткування, оскільки вона стимулює розвиток бізнесу. Лише 19% підтримують ліквідацію такої податкової системи, адже вона надає змогу уникати сплати податків.

77% опитаних підтримують зниження банківських кредитних ставок для малого бізнесу. Лише 9% таку ідею не схвалюють, і 14% - не змогли відповісти.

Серед представників різних категорій бізнесу найбільше опитані довіряють дрібним (63%) і середнім (60%) підприємцям. 27% зазначили, що довіряють власникам великого бізнесу (у вересні 2018 таких було 20%). З іншого боку, рівень довіри до олігархів низький - 8%.

Опитування проводилося 19-28 лютого 2019 року методом формалізованого інтерв'ю (face-to-face) 2 тис 500 респондентів з числа населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Помилка репрезентативності - не більше 2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА