18:01 06.03.2019

Коболєв хоче завершити арбітраж із "Газпромом" на посаді глави "Нафтогазу"

3 хв читати
Коболєв хоче завершити арбітраж із "Газпромом" на посаді глави "Нафтогазу"

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв хоче завершити арбітражні розгляди з російським "Газпромом" на своїй посаді.

Так на прес-конференції в Києві в середу він пояснив основну мотивацію зберегти посаду, нагадавши, що грошовий інтерес у нього відсутній після добровільного рішення перераховувати всю свою зарплату та інші доходи, одержувані протягом 2019 року, на благодійність.

"Я хочу цей процес завершити з багатьох причин... Як професіонал вважаю, що та перемога, якої ми досягли, і ті інструменти, які ми дали українській переговорній стороні, коштують багато мільярдів доларів. Втратити їх, конвертувати в чергову поразку, як це вже було бездарно зроблено кілька разів у минулому, наприклад, у 2006-му або 2009 році, вважаю абсолютно неправильним і для країни, і для себе", - сказав він.

А.Коболєв додав, що наразі між керівництвом НАК і урядом залишаються суперечності щодо реформи компанії в частині відокремлення газотранспортного бізнесу та бачення газового ринку країни в частині доцільності роботи на ньому газзбутів.

"Це ті питання, які я вважаю своїм зобов'язанням продовжувати реалізовувати, за якими в нас є прогрес і які варті того, щоб працювати безоплатно цей рік і продемонструвати: ми маємо рацію у своїх припущеннях", - сказав глава НАК.

А.Коболєв нагадав, що чинне законодавство поклало повноваження призначати, звільняти, визначати рівень зарплат і премій на наглядову раду НАК "Нафтогаз України", яка з ініціативи уряду пройшла реформу корпоративного управління.

"Рішення про завершення мого контракту й поточне рішення про оголошення конкурсу, як мінімум, з аналізу, який мені відомий і який я бачив, суперечить українському законодавству ... Це суперечить духу реформ, тому що вся ідеологія складалася з того, що акціонер, тобто уряд, його головним інструментом впливу на державну компанію є призначення наглядової ради, професійної та некорумпованої", - зазначив він.

"Чи братиму я участь у конкурсі? Очікую позиції юристів, але я точно не збираюся звільнятися, мені ця посада потрібна для досягнення тих цілей, про які я говорив, і я сподіваюся, що верховенство права, цивілізований підхід і принципи корпоративного управління, які закладалися в останні п'ять років, у цій ситуації переможуть", - резюмував А.Коболєв.

Раніше в середу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд оголосить конкурс на посаду глави "Нафтогазу". Контракт із нинішнім керівником А.Коболєвим за рішенням уряду закінчується 22 березня.

Кабінет Міністрів очікує від наглядової ради "Нафтогазу" та Міністерства економічного розвитку і торгівлі надання до 14 березня пропозицій щодо персонального складу правління компанії. Заяви від осіб, які хочуть узяти участь у конкурсі, приймаються протягом 30 календарних діб від моменту публікації оголошення про проведення конкурсу.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА