20:30 06.03.2019

Система добового балансування зафіксувала факти перепродажу газзбутами "соціального" газу комерційним підприємствам

2 хв читати
Система добового балансування зафіксувала факти перепродажу газзбутами "соціального" газу комерційним підприємствам

Інформаційна платформа добового балансування природного газу зафіксувала факти перепродажу регіональними збутовими компаніями (газзбутами) газу, що постачається для потреб населення, комерційним підприємствам, заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Система (добового балансування - ІФ) показала очевидні факти, підтверджені електронним цифровим підписом газзбутів, про те, що газ, який НАК "Нафтогаз України" передавав газзбутам, частково перепродувався на комерційні компанії", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.

"Вважаю, що ця ситуація має стати приводом для детального розслідування, як це сталося, чому це сталося, і, найголовніше, як часто і в яких обсягах це відбувалося в минулому", - додав він.

Як повідомлялося, обов'язок постачати газ населенню і тепловикам за ціною, нижчою за ринкову, Кабінет Міністрів поклав на газзбути, яким "Нафтогаз України" до 1 травня 2020 року не має права відмовити в задоволенні заявки в разі дотримання ними низки умов.

Україна 1 березня 2019 року перейшла з місячного на добове балансування природного газу. До цього впровадження нової системи переносилося тричі - з 1 серпня 2018 року на 1 жовтня, потім - на 1 грудня і в результаті - на 1 березня 2019 року.

Напередодні запланованого на цю дату запуску "Регіональна газова компанія" (РГК) Дмитра Фірташа, до якої входять 20 із 44 операторів газорозподільних мереж (ГРМ), а також асоціація "Газові трейдери України" заявили про неготовність інформаційної платформи до коректної роботи з 1 березня. У свою чергу оператор ГТС спростував цю інформацію і запевнив, що інтерфейс готовий до належного виконання своїх функцій у штатному режимі (до 1 березня платформа працювала в тестовому).

Глава "Нафтогазу" А.Коболєв 2 березня заявив, що за підсумками першої доби роботи в новій системі добового балансування інформаційна платформа продемонструвала стабільне функціонування відповідно до Кодексу ГТС.

Балансування газової системи - це встановлення і усунення різниці між обсягами газу, що надійшли до неї через точки входу, та відібраними з неї через точки виходу. Балансування здійснюється адресно, з урахуванням даних споживання всіх постачальників і споживачів газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА