14:37 14.03.2019

НБУ допускає погіршення інфляційних очікувань на тлі збільшення урядом соціальних витрат

1 хв читати
НБУ допускає погіршення інфляційних очікувань на тлі збільшення урядом соціальних витрат

Національний банк України (НБУ) бачить потенційні проінфляційні ризики в планах уряду збільшити протягом найближчих місяців соціальні витрати.

"На найближчі місяці заплановані підвищення соціальних виплат і монетизація субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Хоча ефекти цих окремих факторів є незначними, сукупно їх вплив може бути відчутним, якщо відіб’ється на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів", - повідомляється на сайті центробанку.

Водночас НБУ додає, що активне зміцнення обмінного курсу гривні, що випереджає нинішній прогноз центробанку, навпаки, сприяє уповільненню інфляції.

Як повідомлялося, в Україні 1 березня розпочався процес монетизації субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Відповідні виплати за поточний опалювальний сезон здійснюватимуться до травня поточного року. У березні уряд планує направити на виплату субсидій у грошовій формі майже 5,7 млрд грн.

Крім цього, повідомлялося, що пенсіонери, які отримують мінімальну пенсію (приблизно 1,9 млн осіб), у березні-квітні отримають компенсацію за невиплачену індексацію в 2015 і 2016 роках у розмірі 2,41 тис. грн.

Крім того, 1 березня 2019 року введено автоматичну індексацію пенсій. Вона торкнеться 8,1 млн пенсіонерів, яким суму виплати, ймовірно, буде підвищено в середньому на 255 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА