12:42 19.03.2019

Мінфін України очікує першого перегляду програми stand by МВФ у травні-червні

3 хв читати
Мінфін України очікує першого перегляду програми stand by МВФ у травні-червні

Технічна місія Міжнародного валютного фонду (МВФ), яка працювала в Україні попередні два тижні, досить позитивно оцінила виконання умов програми stand by, проте оцінна місія щодо неї очікується лише в травні-червні, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Якщо дивитися, де ми наразі в програмі, то переважну частину речей, які ми мали виконати на сьогодні, ми виконуємо", - сказала вона в ефірі "Радіо НВ" 18 березня ввечері.

Міністр фінансів також повідомила, що незабаром очікується візит технічної місії МВФ з реформування Державної фіскальної служби, яку буде розділено на податкову та митну.

Водночас О.Маркарова підтвердила, що МВФ, як і інші донори України, зокрема, ЄС, G-7, занепокоєні рішенням Конституційного Суду про визнання неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

"Працюють юристи, щоб зрозуміти, як вийти із цієї ситуації. Всі наші партнери порушують це питання, оскільки незаконне збагачення було частиною антикорупційної реформи", - зазначила міністр фінансів.

Вона нагадала, що в своєму рішенні Конституційний Суд зазначив, що підтримує боротьбу з корупцією. "Сподіваюся, як було сказано "А", буде сказано "Б", - заявила О.Маркарова.

За її словами, експертів МВФ також непокоїть затримка з великою приватизацією, яка досі не стартувала, незважаючи на ухвалений минулого року новий прогресивний закон.

Як повідомлялося, Конституційний Суд України за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.

Зміни до ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Після рішення КС президент і депутати зареєстрували вже 13 законопроектів про нове запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Президент Петро Порошенко 7 березня закликав Верховну Раду невідкладно ухвалити нову редакцію статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Водночас МВФ, посол США і голова представництва ЄС в Україні звернулися до профільного комітету Верховної Ради з листом, в якому просять відкласти розгляд усіх зазначених законопроектів через їхню недосконалість.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", донори вважають необхідною наявність у законопроекту позитивної попередньої експертизи КС, щоб виключити повторне скасування. Іншими бажаними умовами називається збереження відповідальності (відсутність амністії) за незаконне збагачення в період дії скасованої Конституційним Судом статті, а також відносна можливість реалізації нового її формулювання на практиці.

Нову програму співпраці між Україною і МВФ в рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (майже $ 1,4 млрд) надано відразу, тоді як решту коштів буде надано за підсумками піврічних переглядів програми в 2019 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА