19:01 19.03.2019

"ДТЕК Мережі" попереджає про відключення з 1 квітня від енергопостачання низки важливих інфраструктурних об'єктів

3 хв читати
"ДТЕК Мережі" попереджає про відключення з 1 квітня від енергопостачання низки важливих інфраструктурних об'єктів

 Операційний холдинг "ДТЕК Мережі", до якого входять три оператори системи розподілу (ОСР) електричної енергії (у Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях), попереджає про можливість відключення з 1 квітня від енергопостачання низки важливих для інфраструктури об'єктів, постачання е/е яким здійснює постачальник "останньої надії" (ПОН) ДП "Укрінтеренерго".

Як нагадали в компанії під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", 31 березня закінчується термін, протягом якого ПОН згідно із законом "Про ринок електричної енергії" має забезпечувати постачання електрики підприємствам і компаніям, які не змогли (через заборгованість за спожиту е/е або несвоєчасне проведення тендеру на її закупівлю) до 1 січня 2019 року підписати договір на постачання з постачальником за вільними цінами. Згідно із законом, оператори системи розподілу на підставі повідомлень від "Укрінтеренерго" з 1 квітня повинні будуть відключити його клієнтів від системи електропостачання.

"У разі якщо у споживача розірвано договір (або закінчився термін його дії) з одним постачальником, а з іншим ще не підписано, то постачальник повідомляє ОСР про закінчення договірних відносин зі споживачем, і оператор зобов'язаний відключити такого споживача. По суті, з дати завершення дії договору між постачальником і споживачем це (постачання без договору - ІФ) буде крадіжкою електроенергії", - уточнила керівник департаменту клієнтських операцій "ДТЕК Київські електромережі" Ганна Фурсова.

Невиконання ОСР заявки постачальника на відключення споживача регулятор може розцінювати як порушення законодавства.

Отже, клієнти, які не зможуть до 31 березня укласти угоди з постачальниками в умовах нового ринку, будуть позбавлені енергопостачання. При цьому серед таких об'єктів - водоканали, підприємства транспортної інфраструктури, а також державні підприємства, зокрема держшахти.

Так, згідно з повідомленням ПОН, отриманим операторами системи розподілу, в Києві серед підприємств, які можуть бути відключені: структури "Укроборонпрому" - завод "Маяк" і ДП "Київський науково-дослідний інститут гідроприладів", декілька підприємств "Київпастрансу", Центр державного земельного кадастру, а також деякі житлові комплекси.

У свою чергу в Донецькій області відключення е/е загрожує КП "Вода Донбасу", філії "Управління магістральних газопроводів Харківтрансгаз" АТ "Укртрансгаз", у Дніпропетровській області - КП "Аульський водовід", КП "Райводоканал" (Новомосковського району), КП "Дніпротеплоенерго", кільком транспортним підприємствам, зокрема міжнародному аеропорту "Кривий Ріг".

"ДТЕК Мережі", відзначаючи наявність великої кількості постачальників на новому ринку е/е, закликає споживачів провадити з ними переговори для запобігання відключенню енергопостачання з 1 квітня.

"Якщо ця проблема стосується критично важливих об'єктів, то, напевно, необхідно розглядати це питання на державному рівні, вносити якісь зміни до законодавства. Можливо, з цим питанням слід звернутися до профільного міністерства або Кабінету Міністрів", - зазначили в прес-службі компанії.

Як повідомлялося, згідно із законом "Про ринок електроенергії" з 1 січня 2019 року впроваджено нові правила роботи на роздрібному ринку е/е. Енергопостачальні компанії (обленерго) були розділені на операторів системи розподілу і постачальників універсальних послуг (ПУП), що працюють із населенням. Усі непобутові споживачі мали укласти нові договори на розподіл і постачання е/е. Низка держструктур і комунальних підприємств не змогли укласти нові угоди та перейшли на постачання до постачальника "останньої надії" (ПОН, яким визначено держпідприємство "Укрінтеренерго") на умови акцептованого постачання. Послуги ПОН коштують на 25-30% дорожче, ніж у ПУП та інших постачальників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА