16:25 20.03.2019

Україна планує увійти в наступну зиму із запасами в ПСГ майже 20 млрд куб. м газу - голова "Нафтогазу"

2 хв читати
Україна планує увійти в наступну зиму із запасами в ПСГ майже 20 млрд куб. м газу - голова "Нафтогазу"

 Україна планує навесні-восени 2019 року збільшити обсяг закачування газу до своїх підземних сховищ (ПСГ) на 3 млрд куб. м, увійшовши в наступний опалювальний сезон із запасами майже 20 млрд куб. м, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Ми проводили оцінку, що нам потрібно для того, щоб пережити найжорсткіший варіант. Щоб пройти цю зиму нам потрібно закачати до "підземки" на 3 млрд куб. м газу більше того обсягу, який ми туди зазвичай закладаємо", - сказав А.Коболєв в інтерв'ю "РБК-Україна".

За словами А.Коболєва, такі запобіжні заходи пов'язані з очікуванням зриву РФ переговорів про продовження контракту на транзит газу через ГТС України, що може призвести до дефіциту газу та зростання на нього цін найближчої зими.

"Багато експертів, думку яких я ціную, вважають, що РФ із 1 січня перерве транзит. У цьому разі "Газпром" зможе іншими газопроводами задовольнити свої мінімальні контрактні зобов'язання. Там невеликий дефіцит на поточний рік, всього в 5 млрд куб. м, які можна прокачати цього року нашою ГТС, покласти до підземних сховищ та піднімати за необхідності. Отже, вони не потраплять у фінансові санкції. Ціни на газ на європейському ринку сильно зростуть. Не факт, що "Газпром" при цьому сильно втратить у грошах, але втратить репутацію", - наголосив голова НАК.

"Але якщо людина, яка в РФ ухвалюватиме рішення про подальший транзит територією України, побачить у наших підземних сховищах 20 млрд куб. м газу до зими і LNG-газ, що пливе зі США до Європи, то є висока ймовірність того, що вона не захоче втрачати репутацію, якщо все одно не доб'ється бажаного ефекту. Тобто, закачуючи додаткові три мільярди, ми як би купуємо страховку", - додав А.Коболєв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА