19:36 23.03.2019

САП стурбована загрозою розкрадання ЗТМК після направлення ВС на новий розгляд справи про повернення підприємства в держвласність

5 хв читати
САП стурбована загрозою розкрадання ЗТМК після направлення ВС на новий розгляд справи про повернення підприємства в держвласність

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) висловила стурбованість з приводу загрози розкрадання і повного знищення матеріально-технічної бази Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК), що може завдати шкоди економічній безпеці та обороноздатності України після рішення Верховного суду України направити на повторний розгляд справу про повернення цілісного майнового комплексу (ЦМК) ЗТМК до державної власності.

"Прокурори САП вимагатимуть якнайшвидшого повторного розгляду позову з одночасним застосуванням заходів, зокрема, в межах досудового розслідування, спрямованих на недопущення виведення активів підприємства, їх розкрадання і розтрати", - повідомила САП на сторінці в Facebook, коментуючи рішення, прийняте в п'ятницю Верховним судом.

У повідомленні САП уточнюється, що рішенням Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду від 22 березня 2019 року справу щодо повернення в держвласність ЗТМК направлено на новий розгляд до суду першої інстанції. При цьому суд скасував рішення господарського суду Запорізької області від 9 липня 2018 року, яким суд першої інстанції повністю задовольнив позов керівника САП в інтересах держави до компанії Tolexis Trading Limited (Кіпр), що входить у Group DF і ТОВ "ЗТМК" про розірвання договору про створення даного ТОВ і повернення державі ЦМК. Також суд скасував прийняту 12 грудня 2018 Центральним апеляційним господарським судом (Дніпро) постанову, якою рішення суду першої інстанції було залишено в силі.

Тобто, своїм рішенням суд частково задовольнив касаційні скарги відповідачів і, незважаючи на приведення прокурорами обґрунтованих протестів щодо поданих скарг, вирішив направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції, констатується в інформації САП.

"Мотиви такого рішення, з огляду на оголошення лише його резолютивної частини, наразі невідомі і будуть оцінені САП після ознайомлення з повним текстом. Однак, такий результат касаційного розгляду справи викликає не тільки подив, з огляду на облік всіх доводів відповідачів судами попередніх інстанцій та належного обґрунтування їх відхилення у відповідних рішеннях, але і глибоку стурбованість через продовження нарощування боргових зобов'язань нинішнім менеджментом підприємства, фактично підконтрольним приватному інвестору, в умовах повної бездіяльності і спостережної позиції Фонду державного майна (ФДМ) України, як засновника й учасника цього товариства", - підкреслюється в заяві.

Також наголошується, що наразі в задоволенні позову САП не відмовлено, а наведеним у ньому аргументам повинна бути дана повторна оцінка.

"Такою відстрочкою на невизначений термін повернення комбінату державі створені ризики повного знищення його матеріально-технічної бази і прямої загрози економічній безпеці та обороноздатності України", - резюмується в заяві САП.

Як повідомлялося, 9 липня 2018 року Господарський суд Запорізької області повністю задовольнив позов керівника САП Назара Холодницького в інтересах держави до компанії "Толексіс Трейдинг Лімітед" (Кіпр) і ТОВ "ЗТМК" про розірвання договору про створення даного ТОВ і повернення державі ЦМК.

12 грудня 2018 Центральним апеляційним господарським судом (Дніпро) обґрунтовано відмовлено в задоволенні апеляційних скарг відповідачів і залишено без змін вищевказане рішення суду першої інстанції.

Після цих рішень САП розповсюдило заяву, що судове рішення набуло законної сили, і підлягає негайному виконанню. З метою організації виконання цього рішення САП підготувала і направила відповідні листи прем'єр-міністру України та керівнику ФДМ з ініціативою невідкладної розробки і затвердження детального плану повернення ЦМК ЗТМК в сферу держуправління і терміново, із залученням усіх уповноважених органів виконавчої влади, початку його реалізації. При цьому САП розраховувала на активну державну позицію відповідних органів влади, їх посадових осіб і прийняття ними всіх можливих заходів, спрямованих на якнайшвидше встановлення контролю над зазначеним державним майном, його справедливої оцінки і забезпечення подальшого ефективного управління, повної відповідності стратегічним економічним інтересам України.

"Таким чином, САП вжито усіх можливих заходів представництва інтересів держави поза кримінального характеру. Судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням директора ТОВ "ЗТМК" триває", - йшлося раніше в інформації САП.

У свою чергу Tolexis Trading Limited оскаржила у Верховному суді рішення судів першої та апеляційної інстанцій про повернення ЗТМК у державну власність.

Як повідомляв раніше керівник САП Н. Холодницький, встановлено, що в 2013 році ФДМ на виконання постанови Кабінету міністрів уклав за підсумками конкурсу з компанією Tolexis Trading Ltd. договір про заснування ТОВ "ЗТМК" на базі ДП "ЗТМК" "з метою нібито залучення інвестицій щодо впровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва".

Згідно з досягнутими домовленостями, ФДМ передав до статутного капіталу створеного суб'єкта цілісний майновий комплекс комбінату, який раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК". Tolexis Trading Ltd., зі свого боку, здійснила внесок у грошовій формі в сумі $ 110 млн, які мали виняткове цільове призначення, а саме - фінансування модернізації виробництва протягом 2013 року - першого кварталу 2015 року.

Незважаючи на те, що частка держави в ТОВ "ЗТМК" становить 51% (контрольний пакет), фактично підприємство передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, який витратив більшість залучених інвестицій на погашення раніше заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з Group DF. Надалі ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва, як головну мету створення підприємства з недержавною часткою, фактично було направлено всього лише 20 млн грн.

З огляду на свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов'язань, САП ініціювала розірвання договору про заснування ТОВ "ЗТМК" і повне повернення комбінату в сферу держуправління.

Крім того, 14 листопада 2016 року до суду направлено обвинувальний акт щодо директора ЗТМК, яким здійснено розтрату даних інвестицій на суму 492 млн грн, зараз триває розгляд обвинувального акта по суті.

ЗТМК - єдиний в Україні і Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношування виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - 49% -ю часткою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА