Економіка

VR Capital вивчає можливості інвестування у вітроенергетику України

Компанія з управління активами VR Capital Group (США) вивчає можливості інвестування у вітроенергетику України, розглядаючи нині декілька проектів, повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" президент VR Capital Group Річард Дейтц.

"Ми почали вивчати "зелений" сектор в Україні з проектів у вітроенергетиці. З певних причин ми переключилися на сонячні електростанції, ці об'єкти здавалися доступнішими для реалізації на той момент. Однак ми надалі працюємо над "вітром", для нас це також цікаво і привабливо, сподіваємося, що в недалекому майбутньому зможемо побудувати в Україні і вітроелектростанції (ВЕС)", - сказав Р.Дейтц.

Він нагадав, що у березні було запущено Кам'янець-Подільську сонячну електростанцію (СЕС) на 64 МВт (керуюча компанія "Подільськенерго"), співінвесторами якої на паритетних засадах стали VR Capital Group та українська група ICU. На цих самих умовах побудовано ще одну СЕС на 35 МВт у Херсонській області (керуюча компанія - "Солар Капітал"), яка найближчим часом почне працювати.

За інформацією Р.Дейтца, до кінця літа в Миколаївській області розпочне роботу третій спільний з ICU проект - СЕС, що складається з 11 об'єктів сумарною піковою потужністю близько 127 МВт.

"Отже, загальна потужність трьох наших партнерських проектів, які буде запущено цього року, - 225 МВт, а загальні інвестиції - на рівні $180 млн", - підсумував президент VR Capital Group.

Він назвав дуже вдалим перший досвід реалізації проектів у реальному секторі України, відзначивши відсутність нюансів, через які традиційно виникає занепокоєння інвесторів (зокрема, своєчасне митне оформлення імпортного обладнання та повернення ПДВ).

"Підрядники все зробили за графіком, на основних етапах ми отримували регулярні звіти, робота відбувалася прозоро. На сьогодні ми можемо стверджувати, що все зроблено на досить високому рівні і з точки зору якості будівництва, хоча, звісно, це покаже час, адже термін служби обладнання - 20-25 років", - повідомив Р.Дейтц.

VR Capital Group Ltd., що діє через свої основні дочірні компанії, включно з VR Advisory Services Ltd. (усі разом - VR Capital Group), є керуючим активами альтернативного типу загальною вартістю понад $4,5 млрд. Клієнтська база VR Capital Group переважно складається з інституціональних інвесторів із США та Західної Європи, а також включає університетські фонди, благодійні організації, сімейні фонди та кошти інституціональних розпорядників активами.

Групу ICU заснували в 2006 році спеціалісти з ING, вона є лідером з управління активами в Україні, її портфель перевищує $500 млн. Власником групи є її топ-менеджмент. Керуючі партнери ICU - Макар Пасенюк та Костянтин Стеценко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ