13:54 25.03.2019

Чверть членів комітету НБУ із монетарної політики пропонувала знизити облікову ставку вже в березні-НБУ

2 хв читати
Чверть членів комітету НБУ із монетарної політики пропонувала знизити облікову ставку вже в березні-НБУ

Два члени комітету з монетарної політики Національного банку України (КМП НБУ) на засіданні 13 березня пропонували знизити облікову ставку вже в березні, повідомляється на сайті НБУ.

Так, один з них пропонував знизити облікову ставку на 0,5 п.п. - до 17,5%, вважаючи, що НБУ необхідно показати початок руху до пом'якшення, що надасть необхідний позитивний сигнал для банківської системи та економіки.

Інший член КМП висловився за зниження облікової ставки на 1 п.п., оскільки вважає, що перехід до пом'якшення треба було починати ще раніше, тому потрібне більш суттєве зниження облікової ставки для підтримки економічного зростання.

Аргументуючи свою позицію, вони також зазначали, що фактичні економічні показники і прогнози свідчать про сприятливий для України сценарій та уповільнення фундаментального тиску на інфляцію, а підтримка України з боку офіційних кредиторів позитивно вплинула на інфляційні очікування. За їхньою оцінкою, зниження інфляції підтримуватимуть зваженою фіскальною політикою з огляду на значні обсяги виплат за державним боргом, а сприятлива ситуація на валютному ринку, зміцнення обмінного курсу гривні сприятимуть подальшому зниженню інфляції. Крім того, коментарі провідних центробанків світу свідчать про наміри проводити більш м'яку монетарну політику, ніж очікувалося раніше. Це знижує зовнішні ризики для країн, що розвиваються, і надає змогу пом'якшувати монетарні умови, не стикаючись зі значним відтоком капіталу, вважають вони.

Водночас шість членів КМП, які виступили за необхідність збереження облікової ставки незмінною на рівні 18%, зазначали, що зниження інфляційного тиску з усе ще високого рівня вимагає досить жорстких монетарних умов, а збільшення соціальних виплат на тлі політичної невизначеності у рік президентських і парламентських виборів може зумовити погіршення інфляційних очікувань. Крім того, за їхньою оцінкою, необхідно враховувати, що на піку виборчого циклу банки можуть бути менш схильними до змін у своїй процентній політиці в очікуванні розвитку подій - це перешкоджатиме ефективному функціонуванню трансмісійного механізму і нівелюватиме вплив зниження облікової ставки на ринкові процентні ставки. Вони також зазначили, що нещодавнє пом'якшення монетарної політики з боку ЄЦБ відбулося на тлі значного погіршення прогнозів економічної активності та інфляції в Єврозоні, що спровокувало радше негативну реакцію фінансових ринків та позначилося на інтересі інвесторів до країн, що розвиваються, і це може позначитися на ситуації на валютному ринку й України. З урахуванням цих аргументів шестеро членів КМП зазначили, що пом'якшення монетарної політики наразі є передчасним, однак до його розгляду необхідно повернутися на наступних засіданнях КМП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА