14:36 25.03.2019

Україна пропонує замовникам з ЄС оренду 12 млрд куб. м у ПСГ в умовах загрози припинення транзиту з РФ

2 хв читати
Україна пропонує замовникам з ЄС оренду 12 млрд куб. м у ПСГ в умовах загрози припинення транзиту з РФ

Україна в умовах загрози припинення транзиту російського газу українською територією готова надати європейським замовникам близько 12 млрд куб м обсягу зберігання в підземних сховищах газу (ПСГ), повідомила прес-служба АТ "Укртрансгаз" (УТГ).

Вільні потужності української газотранспортної системи (ГТС) дозволяють створити необхідні запаси газу в сховищах і гарантувати безперебійну поставку споживачам під час осінньо-зимового періоду 2019-2020 рр. без загроз енергетичної безпеки ЄС, наголосили в компанії.

Як приклад там навели Угорщину, яка щорічно споживає близько 10 млрд куб м газу. Дві третини з них – це газ, що постачається територію України з РФ, ще 20% - газ власного видобутку, решта - імпорт ресурсу з Австрії. Близько 60% газу, що постачається до хабу в Баумгартені (Австрія), також транспортується українською ГТС.

"Виходячи з цього, українські ПСГ можуть допомогти Угорщині забезпечити безперебійне газопостачання наступної зими для її внутрішніх споживачів, навіть якщо Росія припинить транзит газу територією України до країн ЄС після 1 січня 2020 року", - наголосили в "Укртрансгазі", додавши, що максимальна добова можливість експорту до Угорщини становить 68 млн куб. м, що в 4,5 рази перевищує добову продуктивність (15 млн куб. м) газотранспортного коридору з Австрії до Угорщини.

"Використання таких потужностей української ГТС надасть змогу значно знизити ризики надзвичайної ситуації в газотранспортній системі Угорщини. Аналогічні послуги і потужності українська сторона готова запропонувати постачальникам з інших країн Центральної та Східної Європи", - заявили в УТГ.

Раніше міністр зовнішньоекономічних зв'язків і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто висловив занепокоєння з приводу отримання російського газу територією України після 2019 року.

Система ПСГ України складається з 12 підземних сховищ загальною місткістю 31 млрд куб. м. Максимальна добова потужність відбору газу з ПСГ може сягати 260 млн куб. м.

Як повідомлялося 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". Останній наразі не проводить активних переговорів щодо підписання нового контракту на транзит територією України та посилено просуває проекти "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Варіант припинення російським "Газпромом" транзиту природного газу територією України в 2020 році після добудови газопроводу "Північний потік-2" у "Нафтогазі" вважають основним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА