20:37 28.03.2019

Парубій направив президенту на підпис неоднозначний закон про підвищення мита на експорт брухту

4 хв читати
Парубій направив президенту на підпис неоднозначний закон про підвищення мита на експорт брухту

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав проголосований парламентом 28 лютого 2019 року законопроект №9474 про підвищення вивізного мита на брухт чорних металів до EUR58 із EUR42 за тонну і продовження його дії ще на два роки.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело, направити законопроект раніше було неможливо через законопроекти, які передбачали скасування цього акта.

"Спочатку відкликав свій законопроект один з авторів, а вчора, 27 березня, відкликав свій законопроект інший депутат - Олександр Опанасенко, що зареєстрував 1 березня 2019 року проект постанови №9474-П1 про скасування проголосованого парламентом законопроекту №9474", - констатував співрозмовник агентства.

"Наявність цього проекту постанови не давала можливості А.Парубію підписати проект закону і передати його далі президенту. Тепер законопроект спікер підписав і 28 березня направив на підпис президенту", - пояснив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, Верховна Рада 28 лютого 2019 року прийняла за основу і в цілому закон про зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку (№9474), підвищивши мито на експорт брухту з EUR42 до EUR58 за тонну і продовживши його дію на два роки. За закон проголосували 234 народні депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Україна під час вступу до Світової організації торгівлі у 2008 році взяла зобов'язання протягом шести років скоротити мито на експорт брухту до EUR10 за тонну.

У ВР 1 березня 2019 року було зареєстровано проект постанови №9474-П1 про скасування проголосованого парламентом законопроекту №9474. Проект постанови вніс депутат від "Самопомочі" О.Опанасенко. У пояснювальній записці до документа зазначено, що з набуттям чинності законом №9474 "буде втрачено баланс інтересів усіх учасників ринку та будуть викривлені економічні відносини".

Із 15 вересня 2016 року експортне мито на брухт згідно з ухваленим ВР у липні законом було підвищено з EUR10/тонна до EUR30/тонна, а навесні 2018 року - до EUR42/тонна. З огляду на позитивні результати дії металургійного закону та виробничу необхідність підприємств дію закону було продовжено ще на рік.

На засіданні уряду 27 березня 2019 року О.Опанасенко розкритикував проголосований 28 лютого 2019 року Верховною Радою, але не підписаний президентом законопроект №9474 про підвищення вивізного мита на брухт чорних металів до EUR58 із EUR42 за тонну і продовженні його дії ще на два роки.

За його словами, уряд має визначити, який рівень експортних мит потрібен для підтримки металургів, "оскільки є тонка межа між підтримкою та лобіюванням інтересів великих фінансово-промислових груп (ФПГ)".

При цьому депутат зазначив, що у разі введення вивізних мит ціни на цей товар, у цьому випадку на брухт, на внутрішньому ринку фактично знижуються на розмір мит.

"І ФПГ купують цей актив у десятків і сотень підприємств усіх форм власності, починаючи з "Укрзалізниці", за зниженими цінами. Ціна питання за 2018 рік - понад 5 млрд грн", - вважає він.

О.Опанасенко запропонував визначити економічно обґрунтований рівень мит, щоб, з одного боку, перешкодити можливим майбутнім ціновим ініціативам депутатів підвищити їх ще більше, з іншого боку - розблокувати процес підписання закону.

Парламентар також вказав на негативні моменти трансфертного ціноутворення, що дають змогу уникати оподаткування і виводити прибуток в офшори. Він виступив за створення аналітичного центру, який би аналізував ситуацію на рівні Мінфіну під час підготовки рішень уряду і законопроектів у парламенті.

Крім того, депутат повідомив про численні скарги учасників ринку брухту на застарілі нормативні акти, пов'язані з процесом обігу брухту в Україні.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству фінансів і Міністерству економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) спільно з депутатом від "Самопомочі" О.Опанасенком опрацювати і запропонувати конкретні рішення для уряду для врегулювання гострих питань і наповнення бюджету.

Під час обговорення порушених проблем міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила про створення нового департаменту з трансфертного ціноутворення, додавши, що ця тема для міністерства є однією з пріоритетних.

У свою чергу перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов повідомив про готовність виконати доручення прем'єра, додавши, що в міністерстві створено робочу групу щодо брухту, а з порушених депутатом питань є сотні скарг. МЕРТ готується до 9-го дерегуляційного засідання Кабміну, на яке буде винесено питання щодо дерегуляції ринку брухту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА