16:29 30.03.2019

Тарифи "Укрзалізниці" зросли на 14,2%

3 хв читати
Тарифи "Укрзалізниці" зросли на 14,2%

АТ "Укрзалізниця" з 30 березня проіндексувала тарифи на залізничні вантажоперевезення на 14,2%, відповідне повідомлення було розміщено в суботу в газеті "Урядовий кур'єр".

Раніше планувалося, що індексація відбудеться з 1 квітня 2019 року.

"Індексація з 30 березня тарифів на вантажні перевезення - це перший етап на шляху до запровадження постійної моделі автоматичної індексації тарифів на індекс цін виробників промислової продукції. Нова концепція тарифоутворення на залізничному транспорті має бути розроблена "Укрзалізницею" спільно з учасниками ринку до 1 липня 2019 року", - прокоментував публікацію директор з економіки і фінансів "Укрзалізниці" Андрій Рязанцев.

За словами А.Рязанцева, тарифи на вантажні перевезення проіндексовані на рівень індексу цін виробників промислової продукції вперше в історії, що справедливо як щодо "Укрзалізниці", так і щодо вантажовідправників.

"Укрзалізниця" вже відкрила спеціальний інвестиційний рахунок, на якому акумулюватимуться кошти від індексації тарифів, що дасть змогу компанії ефективніше співпрацювати з ринком в питаннях використання отриманих фінансових ресурсів", - наголосив фіндиректор компанії.

Наступним кроком на шляху вдосконалення тарифної політики у компанії вважають введення автоматичної індексації тарифів на вантажні залізничні перевезення.

"Сьогодні вже не стоїть питання про доцільність введення автоматичної індексації тарифів. Залишається тільки вирішити, в які терміни це буде зроблено, оскільки загальну систему тарифоутворення, як обговорювалося на нараді у Державної регуляторної службі України, "Укрзалізниця" розробить спільно з учасниками ринку та державними органами до 1 липня 2019 року. Вона має усунути всі недоліки нинішньої системи", - наголосив А.Рязанцев.

Він також додав, що зі свого боку "Укрзалізниця" вже запропонувала учасникам ринку регулярну щоквартальну індексацію за фактичними змінами індексу цін виробників промислової продукції.

Також, за його словами, "Укрзалізниця" пропонує ввести інвестиційну складову тарифу і зараз тривають роботи за формулою цієї складової.

Як повідомлялося, "Укрзалізниця" не планує відмовлятися від щоквартальної індексації вантажних тарифів на раніше заплановані 2,5%.

Державна регуляторна служба України погодила рішення про індексацію тарифів на залізничні вантажоперевезення на 14,2%, передбачене в раніше затвердженому Кабінетом Міністрів фінансовому плані АТ "Укрзалізниця" на 2019 рік.

Кабінет Міністрів України розпорядженням №133 від 6 березня затвердив консолідований фінансовий план АТ "Укрзалізниця", що враховує індексацію вантажних тарифів на 14,2% з 1 квітня 2019 року, а також автоматичну індексацію державних регульованих тарифів на перевезення вантажів та пов'язані з ними послуги з 1 травня на 2,5%, з 1 серпня на 5%, з 1 листопада на 7,5%. Крім цього фінплан передбачає щоквартальну індексацію цін на нерегульовані державою товари (роботи, послуги) на індекс цін виробників, що дасть компанії можливість хеджування валютних ризиків кредитного портфелю. Також у розрахунку доходів від вантажних перевезень на 2019 рік враховано уніфікацію тарифних КЛАСІВ.

Загалом у 2019 році "Укрзалізниця" планує перевезти 331 млн тонн вантажів, що на 4,8% менше за план на 2018 рік. У підсумку доходи від перевезення вантажів прогнозуються в розмірі 83,991 млрд грн, що більше плану-2018 на 12 млрд грн (на 16,7%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА