17:28 01.04.2019

Зміна влади в Україні може оживити ринок нерухомості за відсутності коливань курсу гривні - забудовники

3 хв читати
Зміна влади в Україні може оживити ринок нерухомості за відсутності коливань курсу гривні - забудовники

Столичні девелопери позитивно оцінюють попереднє лідерство Володимира Зеленського за результатами першого туру президентських виборів в Україні та розраховують на пожвавлення ринку, водночас тиск на ринок можуть чинити коливання курсу національної валюти, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.

"Тільки позитивні очікування (за результатами першого туру - ІФ), зміни можуть бути позитивні і в усій системі, і в будівельній галузі зокрема... Сфера нерухомості - галузь, що найстрімкіше розвивається у світі, і якщо у нас забезпечать верховенство права власності, то будівництво в Україні процвітатиме", - зазначив засновник і генеральний директор компанії "Т.М.М." Микола Толмачов.

На його думку, змін потребує насамперед сфера держбудархконтролю, земельні відносини, також "треба повернути верховенство права власності, яке у нас зруйноване".

"Якщо у команди будуть ті ж особисті якості, що й у лідера, то це може бути дуже велике зрушення. Звісно, треба ще пройти парламентські вибори, але в будь-якому разі від першої особи залежить дуже багато", - сказав М.Толмачов.

Керуючий партнер AVM Development Group Владислав Кононов також позитивно оцінює попередні результати виборів для ринку. "Я вважаю, що можлива зміна влади матиме позитивний вплив на імідж України як країни, що здатна повсюдно продовжувати розпочаті реформи, адже демократичні вибори - одна з основоположних суспільних реформ. У зв'язку з цим упевнений, що в нашій країні можливе пожвавлення на всіх ринках, причому прихід іноземних інвестицій не змусить на себе довго чекати", - зазначив він.

Водночас В.Кононов наголосив, що ринок житла залежатиме насамперед від курсу гривні та стабільності в країні загалом. "На ринок нерухомості впливає будь-яка нестабільність у країні незалежно від кандидата, що переміг на виборах. Головне зараз, щоб у місті та країні не було загострення ситуації. На цінову ситуацію може вплинути коливання курсу валют, який утримувався останнім часом, даючи ринку розвиватися. Зміни вартості долара можуть призупинити попит на житло і насамперед на довгострокові програми розстрочки в новобудовах", - зазначила директор компанії "Інтергал-Буд" Анна Лаєвська.

За її даними, за результатами січня-березня 2019 року на ринку житла із десяти покупців шість пішло з вторинного ринок на первинний. "Люди вважають за краще купувати новобудови на виплат, а не "вторинку". Попит на якісне первинне житло є, і він зростатиме, оскільки це єдиний спосіб збереження капіталу для українців", - прокоментувала А.Лаєвська.

Крім того, за її словами, а перші місяці 2019 року в компанії "Інтергал-Буд" спостерігають вливання грошей у ринок первинного житла громадян, що працювали або працюють за кордоном.

Водночас, як зазначив виконавчий директор Конфедерації будівельників України (КБУ) Віталій Грусевич, ринок може трохи уповільниться в період між виборами за рахунок гальмування у деяких девелоперів.

"Система, на жаль, не стала прозорішою. Тому кожен намагається використати не лише свої ресурси, а й заощадити за рахунок політичних ресурсів. Я тобі допомагав, а ти допоможи швидко отримати узгодження або дозволи". Політична невизначеність між президентськими і парламентськими виборами може загальмувати поведінку деяких девелоперів", - зазначив В.Грусевич.

Він додав, що загалом вибори жодним чином не впливають на діяльність самих девелоперських компаній, а вартість житла на первинному ринку нині формує не кон'юнктура ринку, а виключно вартість будівельних матеріалів, логістика і заробітна плата працівників будівельної галузі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

НБУ в п'ятницю послабив гривню на 18 коп. - до нового мінімуму

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА