09:56 03.04.2019

"Нафтогаз" підписав угоду з п'ятьма європейськими операторами ГТС про підтримку анбандлінгу

2 хв читати
"Нафтогаз" підписав угоду з п'ятьма європейськими операторами ГТС про підтримку анбандлінгу

НАК "Нафтогаз України", АТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п'ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими в підтримці процесу анбандлінгу та подальшій участі в управлінні українською газотранспортною системою (ГТС), повідомила прес-служба НАК.

За її даними, до робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція) N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія) Eustream a.s. (Словаччина) і Fluxys S.A. (Бельгія).

"Мета співпраці - допомогти українській стороні створити незалежного оператора ГТС відповідно до європейського законодавства, після чого європейські партнери зможуть долучитися до управління оператором ГТС", - йдеться в прес-релізі.

На цьому етапі профільні експерти європейських операторів допомагатимуть зі створенням незалежного українського оператора ГТС і поданням заявки на його сертифікацію українському регулятору НКРЕКП і Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також братимуть участь у розробці плану модернізації ГТС для забезпечення її технічної надійності та ефективності.

Європейські оператори також надаватимуть консультаційну підтримку під час спільних засідань правління і комітету з анбандлінгу наглядової ради "Нафтогазу". Подальша співпраця між операторами ГТС і МГУ обговорюватиметься окремо.

Як повідомлялося, виділення незалежного оператора ГТС заплановане з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" планує провести анбандлінг за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO, на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), не вимагає приватизації ГТС України.

Для активізації процесу анбандлінгу та передачі газотранспортної системи в управління незалежному оператору Верховна Рада має ухвалити в другому читанні законопроект "Про концесію".

У НАК вважають, що лише співпраця з міжнародними компаніями в частині управління ГТС України дасть змогу зберегти за країною статус транзитера газу.

Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА