14:34 04.04.2019

ДФС розраховує на розширення своїх повноважень щодо стягнення податкового боргу

2 хв читати
ДФС розраховує на розширення своїх повноважень щодо стягнення податкового боргу

Державна фіскальна служба (ДФС) позбавлена механізмів щодо стягнення податкового боргу, сума якого сягнула 107,2 млрд грн, тому розробила зміни до Податкового кодексу України щодо розширення повноважень податкових органів у цьому напрямі, повідомив в. о. заступника голови відомства Євген Бамбізов.

"Обсяги податкового боргу сягають 10% від дохідної частини держбюджету на поточний рік. На сьогодні це 107,2 млрд грн. І сума постійно зростає. Причина - ДФС позбавлена будь-яких дієвих, встановлених законом механізмів щодо стягнення боргу", - написав Є.Бамбізов у соцмережі Facebook.

При цьому, за його словами, ДФС розробила низку законотворчих ініціатив щодо внесення змін до Податкового кодексу, якими, зокрема, пропонує розширити повноваження податкових керівників щодо стягнення податкового боргу і скоротити термін податкової вимоги з 60 до 30 днів, зазначив він у блозі для інтернет-видання "ЛІГА.net".

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ДФС, законопроект перебуває на розгляді Міністерства фінансів.

Є.Бамбізов вказує на необхідність збільшити термін позовної давності таких справ із трьох до шести років. "Судові розгляди можуть тривати не один рік, по-друге, сьогодні кожен податковий керуючий веде по 400-700 справ. Це колосальне навантаження", - зазначив він.

Окрім цього, за його словами, ДФС розраховує розширити повноваження податкових керуючих і скасувати практику звернення до суду з боку ДФС щодо будь-яких стягнень, передбачити взяття під заставу майна платника податків, якщо він оскаржить рішення ДФС у суді.

Якщо у платника податків немає таких активів, пропонується заарештовувати як забезпечення за податковим боргом рахунки підприємства і зупиняти видаткові операції, за винятком заробітної плати та соціальних виплат.

За даними Є.Бамбізова, 39 млн грн із 107,2 млн грн загальної суми податкового боргу не забезпечені активами.

При цьому, зазначив він, деякі компанії-боржники користуються можливістю здійснювати транзакції після завершення операційного часу за більш високим банківським тарифом, у такий спосіб уникаючи списання податкового боргу. Уникнути цього дасть змогу механізм стягнення боргів за інкасовими дорученнями з банківських рахунків боржників, про що вже розроблено відповідні накази. Вони перебувають на узгодженні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА